DJELOTVORNA METODA

Psovanje može umanjiti osjećaj bola

13.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Iako je društveno neprihvatljivo, psovanje nakon povrede može nam zapravo pomoći jer umanjuje bol

Znanstvenici su otkrili da psovke mogu umanjiti osjećaj fizičkog bola. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Keele gdje je otkriveno da ispitanici mogu duže podnositi bol ako psuju. Izgovaraju li pritom riječi koje nisu uvredljive, bol se ne umanjuje.

Psiholog dr. Richard Stephens koji je predvodio ovo istraživanje vjeruje da to može objasniti zašto je psovanje toliko uobičajena pojava širom svijeta.

On vjeruje da se psovanje razvilo kao način povećanja razine agresivnosti i smanjenja osjećaj bola kako bi naši preci mogli pobjeći ili uzvratiti u slučaju napada predatora.

'To je bio način bijega ili odgovora. Kod volontera koji su psovali otkrili smo da imaju povećan broj otkucaja srca u minuti, što ukazuje na povećanu razinu agresije. Povećana razina agresije dokazano smanjuje ljudsku osjetljivost na bol, pa zato psovanje pomaže u tom slučaju', rekao je dr. Stephens.

Objasnio je i razloge koji su ga natjerali da uopće započne ovo istraživanje: 'Psovanje je emocionalni oblik jezika i gotovo univerzalan lingvistički fenomen. Kad je moja supruga rađala, imala je potrebu da psuje u jednom trenutku, ali se kasnije dugo ispričavala. Babica mi je rekla da su navikle na to pri porodima, pa me to navelo na razmišljanje. Naše istraživanje otkrilo je jedan od razloga zašto se psovanje razvilo i zašto još uvijek postoji.'