IZBACITE S MENIJA

Hrana koju biste s godinama trebali početi izbjegavati

20.09.2013 u 06:46

Bionic
Reading

S godinama određene namirnice počinju sve štetnije djelovati na organizam, a ako se bližite pedesetoj ili ste pak već prešli taj dobni prag, svakako biste trebali izbjegavati hranu koja prijeti čepljenjem arterija, povišenjem krvnoga tlaka ili pak onu koja uzrokuje probleme sa snom

Konzumirajte manje soli
Prevelika količina soli u prehrani negativno utječe na krvni tlak. Naime, sol navodi tijelo da zadržava vodu, a dodatne količine viškova vode u tijelu povisuje krvni tlak. A što je viši krvni pritisak, to je i veći pritisak na srce, bubrege, arterije i mozak. Visok krvni tlak može dovesti do srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega. Količina soli koju konzumirate ima jednak učinak na vaš krvni tlak.
Iako za neke namirnice, poput čipsa, znate da sadrže velike količine soli, u nekim namirnicama sol je sakrivena, poput obrađenog mesa, sireva, smrznute hrane, pizze, pa čak i žitarica za doručak, piše Huffington Post

Izbjegavajte slaninu
Čak jedna od tri osobe u SAD-u pati od artritisa ili srodne kronične bolesti zglobova, a postoje određene namirnice koje će samo pogoršati taj problem. Znanstvenici su otkrili kako su enzimi COX-2 aktivniji i uzrokuju probleme sa zglobovima kada konzumirate više masnih kiselina omega-6 od omega-3. Prema Arthritis Foundationu, na vrhu popisa hrane koju treba izbjegavati je slanina te meso, žumanjci, kukuruz, suncokret, sjemenke soje, margarin i više-manje sve što je pečeno.

Treća čaša vina
Brojne studije pokazuju kako je umjerena količina vina zapravo dobra za zdravlje, no problem je u određivanju tog 'umjerenog', a polovica boce vina svake večeri sigurno nije umjerena doza. Prema podacima National Institute of Health, mala do umjerena količina alkohola znači pijenje dvije do sedam čaša vina na tjedan. Valja imati na umu kako pretjerano ispijanje alkohola može naštetiti bubrezima i jetri, a bolesti srca vodeći su uzrok smrti kod velikog broja ljudi koji pretjerano piju alkohol.

Tamna strana šećera
Većina ljudi šećer izbjegava da se ne udeblja. No to je samo dio priče o šećeru. Znanstvenici su otkrili kako pretjerana količina šećera može postarati tijelo i organizam na nekoliko načina. Kada konzumirate šećer, u bilo kojem obliku, tijelo ga pretvara u glukozu. S visokim razinama glukoze u krvi povezan je dijabetes. Iz klinike Mayo poručuju kako je i dijabetes opasan sam po sebi, no također može dovesti do zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, oštećenje bubrega ili živčanog sustava. Dijabetičari također mogu imati problema s kožom, ustima i kostima, što čini da izgledate i osjećate se starijima.

Gazirana bezalkoholna pića
American Diabetes Association preporučuje smanjenje konzumaciju slatkih pića koja sadrže šećer kako bi se umanjio rizik od dijabetesa. Prosječna konzerva zašećerenog gaziranog bezalkoholnog pića sadrži oko 150 kalorija i 40 grama ugljikohidrata, što čini jednak iznos ugljikohidrata koji sadrži deset žlica šećera. Energetska pića imaju vrlo sličan sastav, a ako se već odlučite popiti ga, barem pogledajte na etiketi koliko ugljikohidrata sadrži.