EREKTILNA DISFUNKCIJA

Postoji li veza između nemirnih nogu i slabe potencije?

25.05.2013 u 12:12

Bionic
Reading

Moguće je da muškarci koji noću pate zbog sindroma nemirnih nogu imaju još jedan veći problem seksualne prirode – erektilnu disfunkciju

Sindrom nemirnih nogu navodno može poremetiti više od sna u krevetu. Naime, stručnjaci s Harvarda tvrde da je taj poremećaj spavanja povezan s većim rizikom erektilne disfunkcije

Do tog zaključka stigli su nakon što su anketirali gotovo 10.400 muškaraca od kojih su neki imali sindrom nemirnih nogu. Šest godina poslije, analizirali su zdravstvene podatke ispitanika i ustanovili da čak 23,4 posto muškaraca sa sindromom nemirnih nogu pati od erektilne disfunkcije.


Istraživači s Harvarda smatraju da je zajednički nazivnik manjak dopamina. Dopamin je jedan od važnijih neurotransmitera koji kontroliraju erektilnu disfunkciju.

'Kad je na niskoj razini, može dovesti do problema s potencijom', objasnio je voditelj studije Xiang Gao s Medicinskog fakulteta Harvarda.

Njegovo je istraživanje pokazalo da sindrom nemirnih nogu može upućivati na budući razvoj erektilne disfunkcije.

'Stoga, ako vas muči ovaj poremećaj u snu, kontaktirajte svog liječnika kako biste držali druge faktore rizika za erektilnu funkciju pod kontrolom - poput pušenja, prekomjerne težine, konzumacije alkohola, stresa ili tjeskobe', savjetovao je voditelj studije objavljene u časopisu American Journal of Epidemiology.

Što je to sindrom nemirnih nogu?

Sindrom nemirnih nogu češći je poremećaj nego što se misli. Naime, jedna od deset osoba pati zbog njega, a samim time sigurno pati i osoba koja s njom dijeli krevet. Nažalost, mnogi nikada neće dobiti dijagnozu ili neće saznati kako je riječ o pravom poremećaju spavanja koji se manifestira nekontroliranom potrebom za pomicanjem ruku i nogu dok osoba pokušava zaspati.

Često se mogu javiti i nelagodni trnci u jednoj nozi koji nestaju kad se noga pokrene. Sve ovo ometa san i utječe na smanjenje kvalitete odmora, što pak može utjecati na osjećaj umora tijekom dana i tako umanjiti kvalitetu života.

Više korisnih savjeta pročitajte na ordinacija.hr