ZDRAVSTVENE DOBROBITI

Smiju li trudnice vježbati jogu?

23.05.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Smiju li trudnice nastaviti vježbati jogu? Koje vježbe su sigurne, a koje trebaju izbjegavati? Na što sve moraju paziti ako žele ostati tjelesno aktivne?

Koje sve zdravstvene dobrobiti sa sobom donosi vježbanje joge za vrijeme trudnoće?

Tjelesna aktivnost za vrijeme trudnoće izuzetno je važna za zdravlje mame, ali i bebe – ako je riječ o urednoj trudnoći pod nadzorom ginekologa i osoba educiranih za rad s trudnicama te ako se provodi promišljeno. Joga je danas popularni izbor mnogih žena, a jednom kada dođu do velike prekretnice u svom životu, trudnoće, pitaju se smiju li nastaviti s ovakvim oblikom tjelesne aktivnosti. Odgovore smo potražili kod stručnjaka, ali i razgovarali smo s jednom mamom...

U kojoj se mjeri trudnice mogu baviti jogom?

O tome smiju li trudnice vježbati jogu i razlikuju li se programi za njih od onih namijenjenih općoj populaciji razgovarali smo s direktorom Medical Yoga Centra Zagreb, mag. iur. Vlatkom Miškovićem.

'U principu, stajalište je većine ginekologa da trudnicu treba tretirati kao zdravu ženu i u tom smislu nema velikih ograničenja mogućnosti vježbanja, uz dva uvjeta: da je trudnoća uredna i redovito praćena. U prvim mjesecima trudnoće postoji mala opasnost od krvarenja, a u zadnjim od otvaranja, no to se može kontrolirati. Naglašavam, riječ je on programu namijenjenom općoj populaciji, dakle bez posebne selekcije vježbi', objasnio je Vlatko Mišković, kreator rekreacijskog programa joge u Zagrebu.

Njegov savjet trudnicama glasi: slobodno se možete uključiti u redovne programe joge, uz već spomenute uvjete, a najbolje je da na oglednom satu joge subjektivno procijenite odgovaraju li vam vježbe ili ne.

'Još je bolja opcija ginekologu predočiti priručnik sa svim vježbama koje se rade u nekom centru (svaki bolji joga centar MORA imati takav priručnik!). Ginekolog će u priručniku precizno označiti vježbe koje određena trudnica smije, a koje ne smije raditi. To je najbolji i najsigurniji put. Sve drugo je improvizacija i rizik. Naravno, sve se nikad ne može sa sigurnošću predvidjeti, svaka je trudnica slučaj za sebe i samo njezin ginekolog može doista meritorno sa sigurnošću definirati vježbe koje ona smije raditi. Nije dobro kad se učitelji joge u to upuštaju temeljem nekih općih pretpostavki ili vlastitog iskustva', zaključio je Mišković.

Svi se slažu u jednome: ako je trudnoća uredna, bez komplikacija i rizika, žena se može prepustiti tjelovježbi i njenim dobrobitima za svoje zdravlje, ali i zdravlje svoje bebe. Ista pravila vrijede i za jogu.

'Kretanje je zdravo i potrebno tijekom cijelog života pojedinca, pa tako i ženama u trudnoći. Ako je tjelesna aktivnost trudnice planirana i vođena od strane stručne osobe, tada su pozitivna djelovanja višestruka. Cilj provođenja vježbi u trudnoći je održavanje kondicije trudnica, priprema mišića koji će aktivno sudjelovati tijekom poroda, kao i u poslijeporođajnom dobu. Osim toga, vježbanjem u trudnoći postiže se pravilno držanje, dolazi do poboljšavanja kardiovaskularnih sposobnosti organizma, uspostavlja se i olakšava nadzor tjelesne težine', objasnila je fizioterapeutkinja Ozana Pope-Gajić, licencirana voditeljica vježbi i tjelesnih aktivnosti trudnica.

Više o ovoj temi pročitajte na ordinacija.hr.