Zdravlje STRAH OD ODGOVORNOSTI

Opsesivno-kompulzivno ponašanje opasno za trudnice

  • Autor: M. C.
  • 9.6.2009 8:28:55
  • 9.6.2009 8:00:00

Briga o obavezama koje donosi majčinstvo za neke trudnice može postati okidač opsesivno-kompulzivnom ponašanju i uzrokovati mnogo problema i opasnosti, upozorava psiholog Paul Salkovskis

Velike promjene u životu mogu utjecati na osjetljivije osobe, objašnjava Salkovskis, a trudnoća je kao okidač koji se može pokrenuti u svakom trenutku. Prema istraživanjima, oko sedam posto trudnica postane ovisno o nekom ponašanju poput učestalog pranja ruku ili stalnog čišćenja.

Profesor Salkovskis smatra da takav poremećaj može čak ugroziti nečiji život, a rano uočavanje i prevencija poremećaja mogu biti ključni za spas. Radio je dosad s četiri tisuće trudnica, piše Daily Mail, i pokušao otkriti zašto neke više naginju tom poremećaju od drugih. Presudni faktori mogu biti pojačana osjetljivost i kritičnost te potiskivanje loših misli umjesto suočavanja s njima.

Istraživanje je pokazalo da takva vrsta ponašanja nema veze s hormonima, već sa strahom od odgovornosti. Profesor Salkovskis, koji je i voditelj bolničkog centra za poremećaje anksioznosti i traume Maudsley, želi doći do mogućnosti otkrivanja problema da bi se spriječile tragedije.

U centru naglašavaju da zbog čestih krivih dijagnoza prođe i deset godina do otkrivanja poremećaja, a trudnice su u rizičnoj skupini zbog svog stanja.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više