Zdravlje GENETSKA NEPRAVILNOST

Otkrivena tajna bradatih žena

  • Autor: Hina/N. T.
  • 21.5.2009 20:11:42
  • 21.5.2009 19:37:10

Kineski znanstvenici otkrili su gensku nepravilnost koja uzrokuje sindrom 'bradatih žena', objavljeno je u časopisu American Journal of Human Genetics

Riječ je o bolesnicama koje su nekada smatrane čudovištima i koje su čak izlagane na sajmovima. Jedan od najpoznatijih takvih slučajeva u povijesti medicine je Meksikanka Julija Pastrani.

Znanstvenici Akademije medicinskih znanosti u Pekingu podsjećaju da je njezinu bolest u 19. stoljeću iskorištavao producent predstave s kojom je putovao po čitavu svijetu.

Pastrana je bolovala od hipertrihoze (CGHT), hormonalnog poremećaja koji karakterizira abnormalan rast dlaka po tijelu i izobličenost lica i desni.

'Genska mutacija koja je uzrokovala CGHT do danas nije otkrivena', objašnjava jedan od autora doktor Zhang Xue. Istraživači su uspjeli odrediti da su genske nepravilnosti na kromosomu 17q24.2-q24.3 uzročnici te bolesti.

Zbog činjenice da su takvi slučajevi rijetki, doktor Zhang i njegov tim proveli su analize na članovima triju kineskih obitelji koje boluju od te bolesti.

Neki su pokazivali različite tipove kromosomskih promjena koje su uzrokovale malformacije, drugi probleme udvostručivanja gena, također uzročnika malformacija.

'Naš rad jasno utvrđuje da je CGHT genetski poremećaj', izjavio je Zhang dodajući da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjeli točni molekularni mehanizmi te bolesti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više