10 DIJETNIH ZAPOVIJEDI

Što doista morate napraviti da biste smršavjeli

20.04.2012 u 07:27

Bionic
Reading

Ako ozbiljno pokušavate skinuti kilograme viška prije ljeta, dobro poslušajte jer vam se možda neće svidjeti ono što čujete. Što prije priznate da je pred vama težak posao, manje je vjerojatno da ćete od naporne dijete odustati. Evo nekih istina koje će vas pratiti na putu do željenog izgleda

Deset ključnih savjeta ima dvije glavne teme: savjetuju vas kako se mentalno pripremiti za uspjeh i kako biti fizički zadovoljan tijekom faze odricanja, piše stranica Fox News.

1. Pratite sve što jedete i pijete, kao i svoje fizičke aktivnosti.
Danas na tržištu postoje mnoge besplatne, a korisne mobilne aplikacije ili programi na internetu (primjerice Lose It! Ili My Fitness Pal.com). Praćenje unosa kalorija putem mobitela praktičan je i pouzdan način da u svakom trenutku imate pregled koliko ste kalorija unijeli. Poznajete li svoje navike prehrane i vježbanja, lakše ćete biti spremni na promjene. Budite iskreni kod unosa podataka, čak i kad ste pojeli više nego što biste smjeli.

2. Ispunite svoj dan povrćem bez škroba.
Ove namirnice imaju malo kalorija, a visok sadržaj vode, što znači da će zauzeti mnogo prostora na vašem tanjuru i u želucu. Njihov volumen i vlakna će vaše tijelo držati zadovoljnim, apetit pod kontrolom, a vitamini i minerali će dati potrebne hranjive tvari organizmu. Izvrsni su krastavci, paprika, rajčica, celer, zelena salata, lisnato bilje, tikvice, luk, šparoge, artičoke, brokule, prokulica, kupus i rotkvice.

3. Prestanite i s najmanjim količinama alkohola.
Možda vam se ovo čini prestrogim, ali ako želite smanjiti unos dodatnih kalorija, jedna od najvažnijih stvari je da izbacite aperitive prije trebate večere, vino na stolu, pivo uz društvo i koktele s prijateljicama. Alkohol ima 75 posto više kalorija od ugljikohidrata ili proteina (sedam kalorija po gramu alkohola u usporedbi s četiri kalorije po gramu ugljikohidrata ili proteina).

Osim toga, tijelo smatra alkohol otrovom, tako da ga jetra metabolizira prvog, dok ostatak vašeg obroka čeka da se obradi. Alkohol također snižava inhibicije i uzrokuje dehidraciju, što znači da ćete se vjerojatno više prejesti.

4. Prestanite unositi tekuće kalorije.
Među tekućinama koje nisu voda veliki je prostor za smanjenje unosa kalorija. Tekuće kalorije obično dolaze iz dodanih šećera koje ne trebamo u našoj prehrani. Znanstvenici su otkrili da ljudi koji piju slatka pića imaju veći rizik od debljanja, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, visokih triglicerida i gihta.

Umjesto voćnog soka ili gaziranog pića, odaberite običnu ili mineralnu vodu. Nezaslađeni crni, zeleni i bijeli čajevi također su dobar izbor.

Pratite sve što jedete i pijete, kao i svoje fizičke aktivnosti
5. Nađite vremena da vježbate svaki dan. 

Ako imate problema u pronalaženju motivacije za fitnes, podsjetite se da ne morate svim srcem željeti nešto da biste to napravili. Samo počnite vježbati.

6. Naučite se postaviti.

Doslovce se naučite postavite, i to uspravno. Ako želite izgledati dobro, morate imati dobro držanje. Zategnite svoj trbuh, povucite lopatice prema dolje, podignite glavu i već ćete biti vitkiji. Pilates je izvrstan način da osvijestite svoje držanje i pokrete.

7. Nemojte se bojati velike masne istine.
Dobre masti su dio zdrave prehrane i mogu pomoći kod mršavljenja. Masti se metaboliziraju sporije od ugljikohidrata ili proteina, pa ako ih jedete uravnoteženo, tijelo će dulje biti zadovoljno i sito. Primjeri dobrih međuobroka su kriške jabuka i sira, suhe marelice i neslani bademi, salata od avokada i grejpa, kriške krastavca uz maslinovo ulje i ocat. Važno je da ukupan unos kalorija bude nizak pa bi zdrave grickalice trebale imati između 100 do 200 kalorija.

8. Poslužite se, pa maknite hranu
Glad i apetit nisu ista stvar. Glad je znak fiziološke potrebe za hranom, a apetit je razlog zašto jedemo sve ostalo. Vrlo često apetit nadmašuje našu glad. Najlakši način da kontrolirate svoj apetit je da odredite porcije hrane na odgovarajući način. To znači da na svoj tanjur stavite onoliko koliko mislite da vam je potrebno, a zatim stavite ostatak hrane dalje od pogleda očiju. Ako ste završili obrok i još se uvijek osjećate gladni, pokušajte sljedećih 20 minuta raditi nešto drugo - šećite, čitajte časopis, pospremite ormar...

Ako ste još uvijek gladni i nakon te aktivnosti, možda ste ipak premalo pojeli pa slobodno prezalogajite.

9. Zauzdajte 'gladne oči'

Koristite manje tanjure, zdjele i čaše. Ako je vaš pribor za jelo manji, bit će potrebno manje hrane da se popuni. To pomaže onima čiji apetit kontroliraju njihove oči. Još uvijek ćete morati napuniti tanjur, ali će on sadržavati manje hrane i kalorija.

10. Očekujte da će biti teško i suočite se s napastima.