Zdravlje JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

Što se krije iza umora i dekocentracije?

  • Autor: tportal.hr
  • 23.1.2012 10:03:54
  • 23.1.2012 9:18:39

Novo istraživanje kaže da je voda izuzetno važna za dobro raspoloženje i bistre misli. Ako vam nije dobro, možda ste samo popili premalo vode

Osjećate se mrzovoljno, umorno, ne možete se usredotočiti? Možda vam sam treba čaša vode, kažu saznanja prikupljena novim istraživanjem.

Studija koju je objavio Journal of Nutrition, a prenosi Time.com, testirali su raspoloženje, koncentraciju i mentalne sposobnosti 25 žena kojima su najprije dali optimalnu količinu tekućine, a zatim su ih pustili da lagano dehidriraju. Dehidraciju su postigli ili pomoću tjelesnog vježbanja, ili kombinacijom vježbanja i uzimanja tableta za intenzivno mokrenje.

Raspoloženje žena i njihove kognitivne sposobnosti testirane su za vrijeme vježbanja i u vrijeme odmora, uz različite količine popijene tekućine. U većini testova, normalan unos tekućine nije utjecao na postignute rezultate, ali dehidracija je uzrokovala glavobolju, neusredotočenost, osjećaj umora i slabu volju – i za vrijeme vježbanja i u vrijeme odmora. Dehidracija o kojoj govorimo nije bila jaka – bila je oko 1 posto manja od optimalne.

Premda muškarci nisu bili uključeni u istraživanje, vjerojatno je da se rezultati mogu primijeniti i na njih. Zato, ako se osjećate bezvoljno, to može biti razlog da požurite da slavine. Posebno treba piti poslije vježbanja. Imajte na umu da su bezalkoholna pića bez kofeina najbolja za suzbijanje dehidracije.

Kako biste utvrdili dobiva li vaše tijelo dovoljno tekućine, pogledajte boju svog urina. Ako je tamnija nego obično, treba vam više vode. Dok je stara priča o pijenju osam čaša vode dnevno uglavnom prezrena kao netočna, ovo i slična istraživanja sugeriraju da je uzimanje vode u dovoljnim količinama važno za našu psihofizičku formu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više