Zdravlje OPASNE POSLJEDICE

Hrvati među većim potrošačima antibiotika

U Europi se 18. studenog obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima. Hrvatska se ubraja u zemlje s velikom potrošnjom, s time da se više od 90 posto troši ambulantno, a ostalo u bolnicama

U Nizozemskoj se, na primjer, popije 12 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Hrvatskoj 22. Rekorderi su Grci sa 40 dnevnih doza. Važno je, ističu u ZJZ-u, racionalno uzimati antibiotike, nikako bez konzultacije s liječnikom.

U državama u kojima se propisuje malo antibiotika bakterije su sačuvale osjetljivost na njih i liječnici imaju na raspolaganju širok raspon lijekova za liječenje teških infekcija.

'Nasuprot tome, u zemljama u kojima se troši puno antibiotika, u koje se u ubraja i Hrvatska, bakterije su u visokim postocima otporne na razne antibiotike', upozorava Marina Payerl-Pal, voditeljica mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Problem rezistentnosti bakterija sve je veći, dodaje, i pojavljuju se sojevi istovremeno otporni na nekoliko različitih skupina antibiotika. Još gore, neke su postale otporne na sve raspoložive antibiotike, što zna dovesti i do smrtnih ishoda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više