PRVA SAZNANJA

Kakvu osobnost imaju donatori sperme?

25.10.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Donatori sperme uglavnom su stabilne i zrele osobe koje su sklonije planiranju u životu, za razliku od muškaraca koji ne doniraju spermu, pokazuje to švedsko istraživanje

Najnovije istraživanje koje su proveli švedski stručnjaci bavilo se donatorima sperme, odnosno njihovom osobnošću. Kako bi došli do odgovora, znanstvenici sa sveučilišta Linköping dali su donatorima sperme upitnike s mnogobrojnim pitanjima koja su se

najvećim dijelom odnosila na njihov temperament, osobnost, dob, obrazovanje i bračni status.

Potom su znanstvenici usporedili odgovore donatora sperme s odgovorima muškaraca koji nikada nisu donirali spermu. Kako piše MinnPost, otkrića su iznenadila mnoge. Naime, donatori sperme kojima je prosječna dob 34 godine, opisali su sami sebe kao manje zabrinute i nesigurne ljude, ali i kao vrlo energične i otvorene.

Odgovori donatora sperme pokazali su da su oni više orijentirani na ciljeve u životu, dobru znaju raspolagati vlastitim resursima i općenito bolje prihvaćaju sami sebe. Gotovo polovica ispitanih donatora je u ljubavnoj vezi, a više od trećine njih ima i djecu.

No ova otkrića ne moraju se nužno odnositi na sve donatore sperme na svijetu s obzirom na to da je situacija oko doniranja sperme u Švedskoj potpuno različita od drugih zemalja. Naime, Šveđani ne dobivaju novac za doniranje sperme, odnosno plaćaju im se jedino putni troškovi. Znanstvenici stoga smatraju da se Šveđani odlučuju na doniranje sperme iz čistog altruizma što također mnogo govori o njihovoj osobnosti.