MANJE NIJE VIŠE

Mršavost je opasnija za plodnost od debljine

24.10.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Znanstvenici upozoravaju žene: pri pokušajima da zatrudne, puno je gore biti premršav nego biti predebeo i stoga pazite na struk jer što ste bliže svojoj idealnoj težini, to su vam veće šanse da uspijete zatrudnjeti

Studija je pokazala da je vjerojatnost mršavih žena da zatrudne manja od one u žena s prekomjernom težinom, uključujući i one koje se mogu klasificirati kao opasno pretile, piše PA. Autor studije, američki stručnjak za plodnost Richard Sherbahn, kaže da se opasnosti pothranjenih osoba u velikoj mjeri ignorira, budući da se veća pozornost posvećuje zdravstvenim rizicima osoba s viškom kilograma. Problem se pogoršava s kulturom mršavosti u kojoj sve više djevojaka i mladih žena nastoji oponašati bolno mršavi izgled modela i drugih poznatih osoba.

Dr. Sherbahn, koji vodi Centar za fertilitet u Chicagu, analizirao je čak 2.500 pokušaja umjetne oplodnje provedene u njegovoj klinici kroz osam godina. Žene su bile prema težini podijeljene u tri skupine: vrlo mršave, i prekomjerne težine. (U kategoriji normalnih težina bile su i žene koje bi u Velikoj Britaniji bile klasificirane kao debele.) Čak 50 posto žena normalne težine uspjele su zatrudnjeti, kao i 45 posto žena u grupi debelih (u koje su uključene i pretile osobe). Samo 34 posto žena u skupini vrlo mršavih uspjelo je zatrudnjeti. Žene klasificirane kao vrlo vitke imale su BMI ili indeks tjelesne mase od 14 do 18.

Dr. Sherbahn kaže da je, iako su neke studije dale naslutiti da je mršavost gora za fertilitet od debljine, bio iznenađen razmjerima učinka. Poznato je da mršavost može otežati da žena zatrudni prirodnim putem zbog pada razine ženskog spolnog hormona estrogena. No, žene koje prolaze IVF dobivaju hormone, tako da to nije mogao biti razlog ovakvih rezultata.

Žene u sve tri skupine proizvodile su slične broj jajašaca, tako da su se problemi s mršavim ženama mogli dogoditi u kasnijoj fazi procesa oplodnje. Jedno je od mogućih objašnjenja leži u činjenicu da se embriju teže usaditi u maternicu vrlo mršave žene jer su one pothranjene.

'Vjerojatno je riječ o evolucijskoj lekciji jer ako su ljudi premršavi onda je pretpostavka da im možda hrana nije lako dostupna, a možda nije najbolje vrijeme za reprodukciju i možda maternica nije u svom najboljem stanju', objašnjava dr. Sherbahn. Dodao je da žene vjerojatno nisu svjesne koliko mršavost može biti štetna za plodnost:

'Nisam stručnjak sociološke strane mršavosti, ali imam kći tinejdžericu i čini mi se da djevojke obožavaju modele i glumice anoreksičnog izgleda. Čini mi se da je idealna tjelesna struktura za mlade žene pretjerano mršavo tijelo te da mlade žene uopće ne razumiju opasnosti.'

Kaže da žene koje pokušavaju zatrudnjeti - prirodno ili uz liječenje neplodnosti - trebaju pokušati biti bliže svojoj idealnoj težini što je više moguće. U Velikoj Britaniji bolnica može odbiti financirati IVF ženama koje su ispod normalne tjelesne težine.