MANJE ŠARAJU

Otkrijte kako očinstvo mijenja muškarce

19.10.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Baš kao i žene – i oni se debljaju, smanjuje im se spolna želja, ranjivi su i skloni depresiji… Donedavna se mislilo da samo žene prolaze kroz psihofizičke promjene u trudnoći, ali nova istraživanja pokazuju da ni muškarci nisu imuni

Kako majčinstvo mijenja psihu i tijelo žena – sve o toj temi istraženo je u tančine. Pa premda očevi ne prolaze kroz fizički proces rađanja, sve je više dokaza koji ukazuju da sretan događaj i kod njih uzrokuje čitav niz psihičkih i fizioloških promjena. Prošlog je mjeseca objavljena studija koju prenosi Daily Mail, a pokazuje da se razina testosterona u tijelu muškarca s očinstvom spušta za trećinu. Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu u svoj su pokus uključili 624 novih očeva i došli do tog zaključka, obrazlažući da upadljiv pad razine testosterona čini muškarce manje agresivnima i brižnijima.

'Dok trudnoća i rađanje ostavljaju duboke promjene na ženi, promjene na muškarcima suptilnije su i manje primjetne', interpretiraju znanstvenici. Novo istraživanje donijelo je čitav popis mijena koje očinstvo donosi muškarcima.

Postaju nalik velikim plišanim igračkama

Najintrigantnija otkrića odnose se na promjene osobnosti. Testosteron, dakle, u prosjeku opada oko 34 posto, a to je hormon koji potiče na dominantno i agresivno ponašanje. Opadanje njegove razine ukazuje na to da su i muškarci biološki vezani za roditeljstvo, a ne samo žene. Tako 'smekšanom' muškarcu postaje važnija zaštita potomka.

'Padom testosterona čini se da se muškarcima mijenjaju prioriteti: postaje im važnije baviti se djetetom', interpretira dr. Allan Pacey, stručnjak za rađanje i roditeljstvo. 'Bilo bi zanimljivo istražiti događa li se ista promjena i kod očeva koji nisu biološki roditelji usvojenoj djeci.' Naravno, postavlja se pitanje je li ta promjena biološka ili društvena: pada li testosteron onog časa kada racionalno shvatimo da je pred nama dijete o kojem se valja brinuti ili se taj 'klik' dogodi bez pomoći racija, instinktivno i nagonski?

Promotrimo li naše rođake primate, čini se da je istina ovo drugo. Pigmejski marmozeti patuljasti su majmuni koji su, osim naše vrste, jedan od rijetkih primjera bića u čijoj se zajednici oba roditelja brinu o potomstvu. Kad su znanstvenici omogućili to da otac osjeti miris svog potomka, razina testosterona opala mu je u roku od dvadeset minuta. Pitanje je ima li ta hormonalna promjena nekih učinaka na zdravlje muškaraca. Poznato je da hormonalne promjene koje prate trudnoću i dojenje štite žene od raka dojke i reproduktivnih organa. Možda postoje slični učinci i kod muškaraca?

Ipak, neki stručnjaci smatraju da je pad testosterona uzrokovan manje složenim tjelesnim procesima – možda je to tek reakcija na stres. 'Kod očeva se razina hormona kortizola penje u vrijeme trudnoće njihovih partnerica', kaže dr. Mark Vanderpump, londonski endokrinolog. 'Kortizol je hormon koji prati stres i podiže krvni tlak u stresnim situacijama. I kako kortizol raste, smanjuje se proizvodnja testosterona. Trudnoću partnerice muškarci mogu doživjeti kao stres i, tim slijedom, testosteron možda pada kao reakcija na tu činjenicu.'

Pad testosterona uzrokuje smanjenje libida pa manje šaraju
Njihov mozak postaje britkiji

Svaki će vam otac reći da se njihovi prioriteti mijenjaju rađanjem djeteta, a neki znanstvenici smatraju da im mozak počinje drukčije funkcionirati. Znanstvenici sa sveučilišta u Princetonu istraživali su 2006. godine mozak patuljastih marmozeta i otkrili da nakon rađanja pomlatka stanice u prednjem dijelu moždane kore postaju učinkovitije – a to je dio mozga kojim planiramo i pamtimo.

Kako su to vještine koje će trebati novim roditeljima, znanstvenici zaključuju da se sličan proces možda događa i kod ljudi.

Dobivaju na težini

Prosječni budući otac u vrijeme trudnoće partnerice nabaci koju kilu. Nedavno istraživanje provedeno na 5.000 muškaraca pokazalo je da 40 posto njih smatra da su za to krivi dodatni obroci koje solidarno konzumiraju sa svojim uvijek gladnim partnericama. Neki su odgovarali da su se pojačanom ishranom doslovce solidarizirali s boljim polovicama da im ne bi teško palo to što postaju sve veće i veće.

No možda postoje i neki biofiziološki razlozi, jer i patuljasti marmozeti u istoj situaciji povećavaju težinu za prosječnih 20 posto, što se tumači akumulacijom energije koju će pojačano trošiti kada mladunče dođe na svijet.

Imajučak i simptome trudnoće

Svaki četvrti budući otac osjetio je neke simptome koji uobičajeno prate trudnoću, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno na uzorku od 2.000 muškaraca. Oni su iskusili neosnovane napade gladi, neki su imali iznenadne promjene raspoloženja, čak i mučnine. Bilo je slučajeva u kojima su osjetili lažne bolove svojstvene trudovima. Suvremeni muškarci u puno većoj mjeri sudjeluju u trudnoćama svojih supruga (nerijetki s njima idu na tečajeve, informiraju se i proživljavaju), pa tako možemo objasniti i sve te simptome.

'Društvo danas očekuje da se muškarci u puno većoj mjeri uključe u trudnoće svojih žena', komentira socijalna psihologinja dr. Sandra Wheatley. 'Sve faze prolaze solidarno sa suprugama pa nije neobično to što počinju osjećati psihosomatske simptome.'

Dodaje da takozvani solidarni simptomi mogu biti posljedica tjeskobe kroz koju prolaze muškarci zato što njihove partnerice trpe. 'To često srećemo kod oboljelih od raka, kada njihovi partneri reagiraju na bol koja ih muči fizičkim simptomima kao što je mučnina.'

Njihova srca su zdravija

U studiji objavljenoj prošlog mjeseca američki su znanstvenici razmotrili primjere 135.000 muškaraca. Pokazalo se da oni koji nisu imali djece imaju 17 posto više šanse za smrt od srčanih oboljenja. Otkud to? Engleski znanstvenik dr. Ian Banks vjeruje da to može imati veze s načinom života. 'Kad dobiju potomke, osjećaju odgovornost i poriv da žive što dulje. Nerijetko promijene prehranu, prestanu pušiti, smanje izlaske u barove.'

Manje šaraju

Testosteron je povezan i sa spolnim nagonom pa njegov pad u vrijeme rađanja može učiniti muškarce monogamnijima. Pad testosterona uzrokuje smanjenje libida, stoga su muškarci manje zainteresirani za seks. I tu je priroda dobro uredila stvari, jer to ide usporedno s periodom u kojem njihove partnerice imaju važnijih briga od seksa. No dobra vijest i za muškarce i žene jest da je taj pad testosterona, a time i smanjenje ljubavne želje, samo privremen.

I sami upadaju u baby blues

Prošlogodišnja studija pokazuje da su muškarci podjednako podložni postnatalnoj depresiji kao i žene. U njoj su objedinjena četrdeset i tri znanstvena istraživanja iz šesnaest zemalja – doista reprezentativan uzorak – i pokazalo se da svaki deseti muškarac osjeća napade depresije prije ili nakon rađanja. Dakle, u jednakom postotku kao i žene.

'Ja to zovem muški baby blues', komentira dr. Roger Henderson, koji je nedavno objavio i knjigu o muškim problemima u vrijeme trudnoće i rađanja. 'Često susrećem muškarce kod kojih se uočava velik mentalni zamor. I to može biti posljedica pada testosterona.'

Uzročnici također mogu biti nestajanje tradicionalne uloge muškarca - 'glave' obitelji - ali i traumatično rađanje. Muškarci najčešće osjete teškoće tri do šest mjeseci nakon dolaska djeteta na svijet. Dok se život i tijelo žene mijenjaju samom činjenicom trudnoće, kod muškaraca imamo naknadni učinak – njemu sve dimenzije njegove nove situacije postaju jasne tek nakon što se beba rodi. Zato je i reakcija donekle zakašnjela. Muškarci često i sami nose veliki psihološki teret, a njihova im uloga ne dopušta da ispričaju što ih muči. Zato je u ovim slučajevima najljekovitije – povjeriti se partnerici i govoriti, govoriti, govoriti. Sve je bolje nego potisnuti muku u sebe.