FITNES EKSPRES

Dnevno vam treba samo 20 minuta vježbanja

13.10.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Jennifer Aniston i druge zvijezde već su prigrlile novi koncept vježbanja koji se sastoji od samo 20 minuta intenzivnog vježbanja svakog dana

Tko želi provoditi sate u teretani svaki dan? Za one koji nikad nemaju vremena i koji mrze odlaziti u teretane, stiže dobra vijest: fitnes stručnjaci kažu da je 20 minuta vježbanja svakog dana sve što zapravo trebate.

Holivudske su zvijezde već prihvatile koncept koji se temelji na teoriji da, što intenzivnije vježbate, manje vremena trebate provesti trenirajući.

Jennifer Aniston tvrdi da vježba samo 22 minute kardio programa, a supermodel Helena Christensen kaže da joj je dovoljno dvadeset minuta dovoljno da joj srce ubrza otkucaje, a da se ona istodobno ne umori. Skraćeni fitnes programi preporučuju se onima koji žele da dobiti rezultate brzo. Neki od najpoznatijih američkih lanaca teretana već nude ekspres programe, no treneri upozoravaju – želite li reducirati trening, morate podići ljestvicu napora vježbi.

American College of Sports Medicine predlaže 20 minuta aktivnosti visokog intenziteta (u kojem se znojite i ostajete bez daha) koji su jednako učinkoviti kao i 40-45 minuta vježbanja u manje napornom tempu.

No, prije nego što uskočite u program treniranja koji je kraći od pauze za kavu, stručnjaci upozoravaju da u naporni trening ne smijemo uskočiti od nule te da, kao i u svakom treningu, treba postojati element progresije. Ključna je, ipak, dosljednost. Idealno bi bilo da radite 20-minutne intenzivne vježbe pet puta tjedno, kombinirajući s dva i tri dana duljih aerobnih aktivnost kao što su trčanje ili biciklizam, piše Daily Mail.