OSOBNI TRENER OTKRIVA

Želite tijelo supermodela? Poslužite se trikovima!

21.09.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Ako smatrate da je najbolji način topljenja kilograma provođenje sati i sati u teretani te unošenje manjeg broja kalorija u organizam, potpuno ste u krivu. Naime, James Duigan, osobni trener Elle Macpherson i Rosie Huntington Whiteley, te stručnjakinje za nutricionizam, doktorica Marilyn Glenville i Kim Pearson, otkrivaju kako izgubiti kilograme, a da se uopće ne morate truditi

Premda brojne dijete obećavaju fantastične i brze učinke, taj efekt često izostane. Osobni trener modela i vlasnica besprijekornih linija Elle Macpherson i Rosie Huntington Whiteley te stručnjakinje za nutricionizam, doktorica Marilyn Glenville i Kim Pearson tvrde da pažljivim odabirom onoga što jedete, kako jedete i kako tu hranu pripremate možete lako i bezbolno otopiti kilograme, piše Daily Mail.

Koncentrirajte se na žvakanje
Bez obzira što jedete, važno je paziti na žvakanje hrane. Naime, što dulje žvačete hranu, manje ćete kalorija unijeti u organizam. Stručnjaci vjeruju da pažljivo žvakanje sprečava prejedanje te daje mozgu vremena da signalizira da ste siti.

Ne preskačite doručak
Doručak je najbitniji obrok u danu, a dokazano je da su ljudi koji doručkuju u većini slučaja vitkiji. Tijelo je najaktivnije tijekom jutra, tako da će što god pojedete za doručak biti iskorišteno za energiju, a preporučuje se doručak sat vremena poslije buđenja.

Usredotočite se na hranu
Kada je u pitanju hrana, zaboravite na multitasking. Razgovaranje telefonom, slušanje glazbe ili gledanje televizora za vrijeme obroka rezultirat će unošenjem veće, nepotrebne količine.

Pažljivo pripremajte hranu
Pazite kako kuhate
Prekuhavanje hrane može ubiti sve korisne, nutricionističke sastojke. Ukoliko ne unesete dovoljnu količinu hranjivih sastojaka, brže će se javiti osjećaj gladi. Stoga pripazite kako pripremate obroke te često konzumirajte sirovu hranu, poput voća i povrća.

Prvo jedite voće
Voće sadrži jednostavne šećere, tako da njihova razgradnja traje pola sata, dok se, naprimjer, ugljikohidrati i proteini razgrađuju i do dva sata. Stoga ako jedete voće nakon obroka mogli biste doživjeti probavne smetnje.

Narežite hranu na manje komade
Nedavno istraživanje je dokazalo da ljudi koji jedu sitno narezane namirnice konzumiraju čak 20 posto manje od onih koji jedu veće komade. Sitno narezane porcije čine se većima te ćete pojesti manje nego inače, a svejedno se osjećati sitima.

Jedite pomalo i često
Ukoliko držite tijelo  dulje od pet sati bez unosa hrane, ono će misliti da gladujete te će otpuštati hormon stresa kortizol. Osim toga, kada napokon krenete jesti, velike su šanse da ćete pojesti puno više.

Redovito pijte vodu
Dehidracija je vrlo stresna za cijelo tijelo. Stoga se pobrinite da uvijek pokraj sebe imate bočicu vode. No trebalo bi izbjegavati piti za vrijeme obroka jer to usporava probavu i potiče napuhnutost. Pokušajte piti 15 minuta prije jela, a ako baš morate, za vrijeme jela dopustite si male gutljaje.