SUPER SASTOJAK

Zašto je kokos postao kozmetički hit?

29.08.2011 u 11:13

Bionic
Reading

Kozmetička industrija jednostavno obožava super sastojke, pa svake sezone lansira novi hit koji obećava cijelu lepezu čuda. Nova je super namirnica – kokos

Madonna i Demi Moore piju galone kokosove vode. Model Miranda Kerr tvrdi kako je kilograme nakon trudnoće istopila prehranom bogatom kokosovim uljem, kozmetičke kompanije obećavaju čuda promovirajući kreme koje u sebi imaju kokos.

'Kokosovo ulje, mlijeko i vode imaju broje hidratizirajuće i hranjive sastojke potrebne koži', rekla je za Daily Mail Lerna Korres, direktorica marke Korres u čijim se gelovima za tuširanje koristi kokosovo mlijeko. 'Kokosovo mlijeko derivirano iz pulpe ploda bogato je hranjivim sastojcima, istodobno hrani i čisti je od nečistoća zahvaljujući prirodnim antibakterijskim sastojcima.'

Američki dermatolog dr. Nicholas Perricone (čije su klijentice Eva Mendes i Jennifer Lopez) koristi kokos u novoj liniji kozmetičkih preparata koje je nedavno lansirao na tržište. I kozmetička kuća Clinique ima dva nova proizvoda bogata kokosovom kiselinom za koju se tvrdi da čisti pore.

No kokos, upozoravaju dermatolozi, treba uzimati s oprezom. Kokosovo ulje nije dobro za sve tipove kože: neki tipovi kože reagiraju crvenilom i alergijama. Ako imate osjetljivu kožu, savjetuju da ne upotrebljavate proizvode bogate kokosovim ulje. 'Kokosovo ulje jako hidratizira, ali istodobno može zatvarati bore', kaže dermatologinja dr. Samantha Bunting. Je li kokos stvarno i čudotvorna namirnica? Iako je kokos već stoljećima ključni sastojak indijske i tajlandske kuhinje, na zapadu ga se malo koristi zbog visoke razine zasićenih masnoća.

'Kokos i kokosovo ulje imaju najveću koncentraciju zasićenih masnoća od svih namirnica na svijetu', kazala je nutricionistkinja Zoe Harcombe. 'No zasićene masnoće najstabilnije su od svih prirodnih masnoća i stoga najbolje za kuhanje jer ne oksidiraju prilikom termičke obrade.' Čak je u nekoliko kliničkih ispitivanja čiji su rezultati objavljeni posljednjih godina navedeno kako kokosovo ulje može pomoći smanjenju kilograma i poboljšati sagorijevanje kalorija kod osoba koje redovito kuhaju s tom namirnicom.

Model Miranda Kerr izjavljivala je kako je konzumiranjem četiri žlice kokosova ulja dnevno – u salatama, kuhanim jelima i zelenom čaju – izgubila trudničke kilograme. Kokosovo ulje, navodno, koriste i sportaši, uključujući neke nogometaše engleske Premier lige.

'Kokosovo ulje ne opterećuje jetra i daje trenutnu energiju, ubrzava metabolizam te brzo otapa abdominalne masnoće', tvrdi dr. Perricone. Budite, ipak, oprezni jer kokosovo ulje ima više zasićenih masnoća od maslaca, koja su povezana s visokom razinom kolesterola.

Kokosova voda novi je napitak u čija se čudotvorna svojstava kunu brojne zvijezde budući je bogata magnezijem, kalcijem i kalijem. No stručnjaci ističu kako hidratizirajuća svojstva obećana u kokosovoj vodi možete pronaći i u običnoj vodi iz slavine koja sadrži dovoljne količine minerala i košta puno manje.