Zdravlje OPAKA DIJAGNOZA

Nezdrave životne navike uzrokuju Alzheimerovu bolest

  • Autor: tportal.hr
  • 19.7.2011 11:02:30
  • 19.7.2011 10:19:47

Pušenje, nezdrava prehrana i neredovito vježbanje povećavaju rizik od oboljenja od Alzheimerove bolest u starijoj dobi, no malim promjenama životnog stila, tvrde znanstvenici, taj se rizik može ozbiljno reducirati

Alzheimerova bolest može se spriječiti promjenama u životnom stilu kao što je uvođenje redovitog režima vježbanja, zdrave prehrane i prestanka pušenja, tvrde znanstvenici. Stotine tisuća pacijenata mogle bi izbjeći ovu devastirajuću bolest promijene li životne navike, piše Daily Mail.

U Velikoj Britaniji čak 820.000 ljudi pati od demencije, a čak polovica boluje od Alzheimera. Procjenjuje se da će ta brojka narasti do milijun oboljelih u sljedećih deset godina.

Prvi put su znanstvenici izračunali do koje mjere nezdrave životne navike – uključujući nedostatak vježbanja, pušenje i pretilost – mogu pridonijeti toj bolesti. Nezdrav i neaktivni životni stil, pušenje, pretilost u srednjoj dobi, visoki krvni pritisak i dijabetes pojačavaju rizik. Naime, sve to dovodi do oštećenja krvnih žila u mozgu koje uzrokuju odumiranje stanica mozga. Ali faktori koji se mogu modificirati i na koje se može utjecati pojavljuju se u čak 50 posto zabilježenih slučajeva. Sugerira se da i najmanji pomaci prema zdravijim životnim navikama mogu smanjiti rizik od bolesti.

Učite sada, da biste se sjećali kasnije


Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Lancet Neurology navode i da je obrazovanje bitno u smanjivanju rizika od demencije, a te su tvrdnje poduprli s nekoliko studija koje su pokazale da godine provedene u školi i na fakultetu štite od gubitka sjećanja u starijim godinama. Znanstvenici spekuliraju kako intenzivno učenje na neki način bolje oprema mozak da se nosi sa simptomima demencije.

Također je utvrđeno da i manja ozljeda mozga može povećati rizik od demencije u starosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više