POVEĆAVAJU STRUK

Dijetalna pića nas debljaju

29.06.2011 u 09:16

Bionic
Reading

Kad želimo smršavjeti, često posežemo za niskokaloričnim pićima, ali desetogodišnje istraživanje pokazalo je da nas ona debljaju, posebno u području struka

Znanstvenici su u deset godina pratili oko 500 ljudi koji su konzumirali pića s manje kalorija i došli do zaključka da su im odmogla. Oni ispitanici koji su pili dva takva napitka na dan proširili su se pet puta više u području struka od onih koji nikada nisu pili sokove s manje kalorija.

Ovi poražavajući rezultati u Americi uzbunili su znanstvenike pa sada strogo preporučuju svima da piju vodu koja je ipak zdravija od svih napitaka. Ako se netko ne može odreći sokova, doktori misle da je bolje uzeti one s normalnim količinama šećera, nikako dijetalne.

'Dijetalni sokovi imaju umjetne zaslađivače, a oni narušavaju apetit te mogu čak naštetiti moždanim stanicama', objasnila je za Daily Mail doktorica Helen Hazuda koja radi u medicinskom centru sveučilišta u Texasu. Dodala je da su dijetalna pića bez kalorija, ali imaju puno štetnije posljedice.

Doktorica Hazuda istraživanjem je zaključila da se kod ispitanika koji piju dijetalne sokove obujam struka širi 70 posto brže nego kod onih koji ih ne konzumiraju. Također se pokazalo da oni koji u danu piju najmanje dva takva pića u struku se debljaju 500 posto brže od onih koji ne piju dijetalne sokove.

Budući da je debljina struka povezana s bolestima srca, dijabetesom i rakom, ova istraživanja u Americi pokazala su da svakako treba smanjiti konzumiranje niskokaloričnih pića.