Zdravlje MOTIVACIJE NIKAD DOSTA

Nekoliko zanimljivih razloga za prestanak pušenja

  • Autor: A. B.
  • 5.5.2009 10:20:04
  • 5.5.2009 8:30:00

Prema nekim američkim istraživanjima, čini se da 70 posto pušača želi prestati s tom gadnom navikom. No mnogi se, unatoč željama, teško uspiju othrvati primamljivu duhanskom dimu

Iako svi znaju negativne utjecaje koje cigarete imaju na zdravlje, poput raka pluća, grla, moždanog i srčanog udara, te općenito lošeg fizičkog stanja, mnogi se te navike jednostavno ne mogu odreći.

No osim lošeg utjecaja na zdravlje, koji  je svakako glavni motivator za odvikavanje, još je niz drugih zanimljivih razloga zbog kojih bi trebalo prestati pušiti.

Zbog kućnih ljubimaca
Ako se ne možete prisiliti i odbaciti cigarete zbog svog zdravlja, učinite to zbog kućnih ljubimaca.
Pasivno pušenje može uzrokovati respiratorne probleme vašim kućnim ljubimcima, rak pluća ili nosa. Nedavno online istraživanje pokazalo je kako je za svakog trećeg ispitanika (ukupno 28,4 posto) spoznaja da je duhan štetan za zdravlje njegova kućnog ljubimca dovoljan razlog za prestanak pušenja.

GULIVER / Getty Images
Prestanete li pušiti lice i zubi postat će vam puno ljepši i poprimit će zdraviji izgled
Zbog ljepote

Osim što pušenje može smanjiti životni vijek, pogubno djeluje i na kožu; uzrokuje duboke bore koje će vas postarati.

Zbog kućnog budžeta

Nedostaje vam motivacija za prestanak pušenja? A recesija? Osiromašeni kućni budžet? Istraživanje je pokazalo da je novac poprilično dobar motivator. Baš kao što će osobe koje žele smršavjeti lakše izdržati dijetu ako slijedi financijska nagrada, i pušači će lakše ustrajati ako će imati financijsku korist.

Zbog oklade
Da biste se lakše odrekli cigareta, zašto se ne biste okladili s prijateljem ili kolegom. Osim što ćete odbaciti tu nezdravu naviku, uštedjet ćete novac i vjerojatno još nešto i zaraditi.

Zbog čistog zraka
Duhanski dim povećava šanse da obolite od raka pluća, srčanih bolesti, demencije. Osim tog važnog problema, uzrokuje i jedan estetski. Duhanski dim ulazi u kosu, odjeću te osobe koje se ne odriču cigareta teško mogu mirisati na svježinu i fine parfeme.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više