Zdravlje GOMILANJE KALORIJA

U aromatiziranoj vodi je čak pet žličica šećera

Poznati savjet stručnjaka tvrdi da je za zdravlje organizma potrebno do osam čaša vode dnevno, međutim to ne uključuje bočice vode različitih okusa koje, kako tvrde znanstvenici, mogu sadržavati istu količinu šećera kao i cijeli tanjur krafni s čokoladom. Kako donosi Daily Mail, voda s okusom limuna i limete poznatog proizvođača Volvic u bočici od 500 mililitara sadrži čak 27,5 grama šećera, odnosno sedam čajnih žličica

Konzumacija samo jedne bočice vode s okusom odrasloj osobi osigurava trećinu preporučene doze šećera, a učinak popijene bočice vode s okusom jednak je jedenju čak tri krafne prelivene čokoladom i punjene kremom. Međutim, voda s okusom Volvic nije jedina koja u sebi skriva velike doze šećera, a studija pokazuje da se samo u Velikoj Britaniji svake godine proda 300 milijuna litara vode s okusom.

Proizvođače se kritizira zbog reklamiranja okusa voća bez upozoravanja da upravo takva voda sadrži velike doze šećera. Tako je čak i Coca-Cola povukla reklamu u kojoj svoju vodu s okusom predstavljaju kao 'nutricionističku i zdravu' jer je jedna bočica sadržavala čak 30 grama šećera. Ponukani tim podacima, provjerili smo količinu šećera u aromatiziranim vodama koje se prodaju na našem tržištu.

Studena s okusom limuna sadrži najmanje šećera – 0,3 grama na 100 ml, odnosno 1,5 g po bočici od pola litre. Jana s okusom naranče i papaje sadrži 2,48 grama šećera na 100 ml, što znači da bočica od pola litre sadrži 12,4 grama. Gazirana Jamnica Sensation s okusom mandarine mapo s četiri i pol grama šećera na 100 mililitara ukupno sadrži 22,5 grama šećera u bočici od pola litre. U 100 ml negazirane osvježavajuće vode Life s okusom jabuke 4 su grama šećera, što znači 20 grama u pola litre, dok je Harmonyjev okus bijele breskve zaslađen sa 4,2 grama šećera na 100 ml – to je 21 gram šećera koji popijemo u bočici od pola litre. Aromatizirane vode na hrvatskom tržištu, kako vidimo, u odnosu na Volvicovu sadrže ipak manje šećera. Inače, 20 grama šećera ogovara količini od gotovo pet žličica šećera.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više