KONTROVERZNO ISTRAŽIVANJE

Kava dnevno sprečava moždani udar?

11.03.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Jutarnja kava, kako se čini, čini mnogo više od razbuđivanja – može vam spasiti život! Najnovije istraživanje pokazalo je da kava može smanjiti rizik od moždanog udara

Žene koje piju više od šalice kave dnevno zapravo štite svoje zdravlje. Točnije, smanjuju si rizik od moždanog udara, i to za 25 posto, pokazuje najnovije istraživanje.


To istraživanje sasvim sigurno predstavlja velik izazov stručnjacima, s obzirom na to da su brojna druga istraživanja pokazala da je kava loša za zdravlje te da izaziva niz nepovoljnih zdravstvenih stanja. Znanstvenici koji su radili na njemu napominju da još moraju dokazati niz detalja, ali ne sumnjaju u pozitivne učinke kave.

'Kava je jedan od najčešćih napitaka koji konzumiraju ljudi diljem svijeta. Ako kava stvarno izaziva barem minimalne pozitivne učinke na ljudski organizam, pomaci u javnom zdravstvu će biti veliki baš zbog toga što je pije puno ljudi', naglasila je znanstvenica Susanna Larsson s Nacionalnog instituta Karolinska u Stockholmu.

Iako je prerano preporučiti kavu kao zdrav napitak, otkrića bi ipak trebala malo opustiti žene koje su zabrinute zbog toga što piju puno kave. 'Neke žene se zaista brinu zbog toga što piju dosta kave i mislim da će ih obradovati vijest da konzumiranje kave u malim količinama zapravo može povećati rizik od nekih bolesti poput dijabetesa, karcinoma jetre i moždanog udara', pojasnila je dr. Larsson.

Dakako, na to su reagirali neki drugi znanstvenici, uglavnom britanski, koji smatraju da su tvrdnje dr. Larsson vrlo opasne jer nisu dokazane pa upozoravaju ljude da ne pretjeruju s kavom.