Zdravlje KRETANJEM DO ZDRAVLJA

Što brže hodate duže živite

  • Autor: Hina
  • 5.1.2011 14:02:12
  • 5.1.2011 13:37:52

Brzina hoda povezana je s dugovječnošću kod starijih od 65 godina, pokazala je analiza nekoliko istraživanja u kojima su sudjelovale osobe oba spola

"Broj godina koje će doživjeti muškarci i žene povećava se ovisno o brzini njihova hoda", pišu autori analize objavljene u broju JAMA-e od 5. siječnja.

Oni su izračunali da se normalno očekivani životni vijek obaju sposlova počinje povećavati u određenoj dobi ovisno o brzini hoda. Prosječna brzina sudionika iznosila je 0,92 metra u sekundi.

Istraživanje se odnosilo na podatke dobivene između 1985. i 2000. među 34.485 pojedinaca - 80 posto bijelaca, 59,6 posto žena - čija je prosječna dob iznosila 73,5 godina.

Istraživači su ustanovili da je brzina hoda povezana s razlikama u vjerojatnosti preživljavanja za sudionike svih dobi i oba spola.

Brzina hoda jednako je pouzdan pokazatelj dugovječnosti kao i dob, spol, kronične bolesti, pušenje, indeks tjelesne mase ili krvni tlak, zaključili su znanstvenici.

Nekoliko je razloga koji objašnjavaju zašto je brzina hoda dobar pokazatelj dužine života starijih osoba, kažu znanstvenici.

"Za hod je potrebna energija, kontrola pokreta i potiče rad nekoliko organa poput srca, pluća, živčanog, krvožilnog i mišićno-koštanog sustava", naglašavaju znanstvenici.

Sporiji hod mogao bi biti i znak pogoršanja funkcija tih organa i sustava.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više