ZA POČETNIKE I ONE ISKUSNE

8 biciklističkih staza kroz Hrvatsku koje morate isprobati

03.06.2016 u 09:04

Bionic
Reading

Hrvatska ima mnogo biciklističkih staza koje nude nešto za svakoga – ravne krajolike za laganu vožnju ili brdovite izazove, brojne znamenitosti i mjesta za okrepu, a predivna priroda odlika je svake od njih. Saznajte koje su neke od najboljih staza te procijenite koja je za vas!

Panonska nizina za početnike


Dužina staze: 12,2 km

Vrijeme: 1.5 – 2 sata

Za one koji tek upoznaju čari cikloturizma ili se samo žele opustiti laganom vožnjom kroz prirodu, posavska ravnica je odličan izbor. Isprobajte kružnu stazu Vinea koja počinje i završava kod kapele Sv. Ivana u Venju. Ova trasa prolazi vinogradima i šumskim putevima, a provest će vas i kroz pokoje selo. Ako vam to ne bude dovoljno, ne brinite – na ovom se području presijecaju mnoge biciklističke staze, a možete ih istražiti uz pomoć interaktivne mobilne aplikacije 'Panonia Tour'.

Intimnom stazom od Novog Vinodolskog do Gorskog kotara


Dužina: 45 kilometara

Vrijeme: 4-5 sati

Ako ste spremni za visinske izazove, Intimna staza je prava za vas. Krenite s morske obale iz Novog Vinodolskog i uputite se u visine, sve do najvišeg naseljenog mjesta Hrvatske - Begovog Razdolja. Malo što se može mjeriti s krajolikom kojim ćete proći, a kao što joj ime obećava, imat ćete dovoljno vremena sami sa sobom da razbistrite glavu te u miru uživate u pogledu.

Biciklom kroz ptičji rezervat


Dužina: 48 kilometara

Vrijeme: 4-5 sati

Biciklistička staza Vransko jezero provest će vas kroz park prirode Vransko jezero te ornitološki rezervat unutar parka, u kojem živi preko 200 vrsta ptica! Jedno od najljepših točki za odmor je vidikovac 'Kamenjak' s kojeg puca predivan pogled na čitavo jezero, otok Pašman, Murter te otoke Nacionalnog parka Kornati.

Stazom šišmiša kroz Samobor


Dužina: 54 km/65 km

Vrijeme: 4 - 7h

Mnogo je ruta kroz Zagrebačku županiju, a mi ćemo izdvojiti onu koja vodi kroz omiljeno izletničko odredište Zagrepčana, Samobor. Ova kružna staza ima svoju dužu i kraću inačicu, a obje će vas provesti kroz eko sela, uz potok Breganu te vas odvesti na Japetić.

Pametna biciklistička staza nadomak Zagreba


Dužina: 10 – 30 km

Vrijeme: 1 - 3 sata

U Zagrebačkoj županiji realizira se dio europskog projekta Ride & Bike pa je tako u Brdovcu otvorena nova 'pametna' staza - osim što je digitalizirana za bolje snalaženje, ova je staza opremljena i pametnim klupama na odmorištima. Nekoliko je dostupnih ruta koje vode cikloturiste uz Savu i Sutlu – obiteljska je namijenjena za laganu vožnju i broji desetak kilometara, adrenalinska je namijenjena ljubiteljima težih terena, dok se sportska proteže kroz 30 kilometara i prolazi kroz brdovite predjele.

Putevima stare željeznice


Dužina: 61km

Vrijeme: 3:30 - 4:00 h

Sjeverozapadnoj istri ne nedostaje biciklističkih staza, no jedna se ipak među njima ističe. Poučna staza Parenzana prati trasu nekadašnje željeznice duge 123 km, koja je povezivala 33 grada između Trsta i Poreča. Danas je od ove staze koja je jednom povezivala tri nacije ostalo 9 tunela te 6 mostova, staza i vijadukata. Osim daška povijesti i krajolika koji vas neće ostaviti ravnodušnim, tu je i priroda koja će vas oduševiti!

Park Krka za one izdržljive


Dužina: 30 km

Vrijeme 2-3 sata

Ne dajte da vas kilometraža zavara – ova je staza sve samo ne jednostavna. U njenih tridesetak kilometara morat ćete svladati mnoge uspone pa je namijenjena samo za brdske bicikle, a njome se vozi i jedan od najtežih i najatraktivnijih maratona u Dalmaciji. Ako ste spremni za takve izazove, znajte da ćete za to biti i nagrađeni, jer staza prolazi kroz dio Nacionalnog parka Krka koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Preko Međimurja i Varaždina


Dužina: 322 kilometra

Vrijeme: 4 do 7 dana

Čini li vam se iz naslova da je riječ o vrlo dugoj trasi? U potpunosti ste u pravu, jer riječ je o europskoj ruti Mura-Drava. Ova staza kreće kod graničnog prijelaza Vič, podijeljena je na 10 zasebnih etapa, a završava u naselju Vularija 10 kilometara od Varaždinskog jezera. Za koju god da se dionicu odlučite, nećete pogriješiti, a iskusni cikloturisti možda požele i provesti godišnji prolazeći cijelu rutu koja spaja netaknutu prirodu i urbane predjele!

Više biciklističkih ruta i inspiracije za izlete na dva kotača možete naći na Hrvatska.hr

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s HTZ-om kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.