POKRENITE SE!

Ljeto dolazi: Kako se vratiti u formu nakon zimske stanke?

29.04.2016 u 09:47

Bionic
Reading

Nakon dugog perioda kratkih i hladnih zimskih dana te kišnih dana ranog proljeća, sunce je ponovno zasjalo i mami na pokret

No kako vratiti kondiciju nakon višemjesečne stanke? Sve počinje s planom, dobrim pripremama i dovoljnom količinom energije, a ključna riječ je – postepeno!



1.    Napravite plan


Lako je reći 'U ponedjeljak počinjem vježbati!' i držati fige da će vas u utorak i dalje držati prvotni polet, no možda vam ipak treba nešto bolji raspored. Sjednite i sastavite na papiru (stvarnom ili virtualnom) plan za sljedećih tjedan ili mjesec dana. 

Postavite si pritom male dostižne ciljeve - na taj način pomažete si ponovno stvoriti zdravu naviku, a dodatno zadovoljstvo će vam dati činjenica da ste ostvarili ono što ste si za taj dan zacrtali.

Stari je to psihološki trik, no ništa manje uspješan, a doda li se tome doza serotonina kojim će vaše tijelo odgovoriti na vježbu, vraćanju u kondiciju uskoro se više neće činiti kao nedostižan cilj.

2.    Krenite postepeno


Pri kreiranju plana imajte na umu da ne možete samo nastaviti ondje gdje ste stali. Nakon perioda neaktivnosti vaše tijelo nije spremno na iste izazove i intenzitet vježbanja kao kada ste bili na vrhuncu kondicije.

Aktivnost trebate uvoditi postepeno, kao da ste ponovo početnik, inače riskirate jake upale ili ozljede koje će vas demotivirati i opet natjerati na pauzu te vas tako uvući u začarani krug. Vaši mišići i vezivna tkiva, ali i vaša psiha, trebaju se naviknuti na novi ritam. Preporuča se da intenzitet vježbanja bude na početku 60 do 70 posto onoga kojeg ste imali prije pauze.

Bez brige, vaši mišići pamte aktivnije dane i uz redovito vježbanje vratit ćete se u staru kondiciju – samo ne žurite i opskrbite se energijom za nadolazeće izazove!

3.    Ne preskačite obroke


Tjelesnu aktivnost često povezujemo i s dijetama, no to je velika pogreška. S povećanjem tjelesne aktivnosti, povećava se potreba za energijom, a vašim mišićima trebaju proteini. Uskraćujete li si obroke, uskraćujete svojem tijelu i energiju pa ono počinje nakupljati zalihe masnoće.

Jedna od čestih odluka je izbacivanje obroka, obično poslije 18 ili 19 sati, no rekreirate li se nakon posla, iznimno je bitno da nakon vježbe uslijedi obrok koji će nahraniti vaše mišiće i cijeli organizam.

Jedite redovito, barem tri do četiri puta dnevno, i to raznovrsnu hranu bogatu proteinima.  Ako želite mijenjati prehrambene navike, možete smanjiti količine šećera i zasićenih masnoća – to je uvijek dobra odluka, vježbali ili ne!

4.    Osigurajte svom tijelu dovoljno energije – na pravi način
 


Nedavna istraživanja pokazala su kako nam D vitamin povećava našu izdržljivost te nam omogućava da obavljamo teže fizičke aktivnosti, poput tjelovježbe, uz manje napora. Iako je vrlo bitan za našu kondiciju, našem tijelu je potrebno više od toga – svaki dan trošimo energiju na dnevne poslove i obveze, a da bismo je povratili i oslobodili u organizmu, potrebni su nam vitamini.

Korištenje multivitamina pomaže u održavanju balansa u našem organizmu, a esencijalni su i za oslobađanje energije, no nije svejedno kako ih unosimo. Ključan faktor u tome je produljeno oslobađanje.

Kao što trebamo postepeno uvoditi tjelovježbu u našu dnevnu rutinu, tako i u naš organizam treba postepen unos nutrijenata i vitamina. To je posebno važno kod vitamina topivih u vodi koji se gube unesemo li ih odjednom više no što ih naš organizam može apsorbirati. Nije dovoljno samo uzimati vitamine – treba ih uzimati i na pravi način.

Potražite kod svog ljekarnika multivitamine s produljenim oslobađanjem kako biste osigurali duže djelovanje vitamina te energiju koja vam je potrebna da se vratite u kondiciju!

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
Plivit® total. Precizno prilagođena doza vitamina.
Postići savršenu ravnotežu je gotovo nemoguće, pogotovo kad su vitamini u pitanju. Plivit® Total je multivitamin s produljenim oslobađanjem koji pomaže u stvaranju energije i smanjenju umora. Obični multivitamini prebrzo otpuštaju aktivne komponente u tijelu što može uzrokovati pad razine vitamina tijekom dana. Plivit® Total kontinuirano otpušta vitamine i minerale i tako održava bolju ravnotežu vitamina u našem tijelu.
Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
HR/PLVT/16/0001a