PATE U TIŠINI

Svaki drugi muškarac suočen je s problemom potencije

24.11.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Svaki drugi muškarac u jednom trenutku života se suočio s impotencijom i nemogućnošću da ostvari seksualni odnos. Znanstvenici tvrde da zbog toga muškarci pate u tišini, a to loše utječe na njihovo samopoštovanje i odnose s partnericom

Nemogućnost ostvarivanja erekcije i spolnog odnosa muškarci često opravdavaju alkoholom, no istraživanje je pokazalo da je alkohol odgovoran u 30 posto slučajeva, dok su u 19 posto slučajeva odgovorni drugi razlozi.

Osim nemogućnosti ostvarivanja erekcije, čak 68 posto muškaraca suočava se i s problemom prerane ejakulacije, a mnogi se slažu da ovi problemi su znatno utjecali na njihovo samopoštovanje.

Neugodu i gubitak samopoštovanja zbog neostvarene erekcije ili prerane ejakulacije muškarci proživljavaju sami, a čak dvije trećine njih ne želi o tome razgovarati ni sa svojim dugogodišnjim partnericama.

Colm O’Mahony, savjetnih za seksualno zdravlje, tvrdi: 'Iako su ovi problemi vrlo česti i uobičajeni, oni su i dalje tabu tema te se većina muškaraca nikada ne odvaži potražiti pomoć. Neugoda, sram, briga oko toga kako će njihova partnerica reagirati, a ponekad i poricanje utječu na odluku da ne potraže pomoć.'

'Mnogi pate u tišini te se nadaju da je problem kratkoročan i da im pomoć nije potrebna. Međutim, traženjem pomoć muškarci će pomoći sebi, ali i poboljšati odnos s partnericom', dodaje Colm O’Mahony.

Seksualni problemi češći su kod starijih muškaraca, a ni alkohol, cigarete, pretilost i stres ne pomažu. Prerana ejakulacija češća je kod mlađih muškaraca i uzrokovana je uglavnom stresom.

Psihologinja Pam Spurr tvrdi da muškarčevi problemi i nevoljkost da razgovara o njima mogu ženu potaknuti na razmišljanje da svom partneru više nije privlačna. 'Savjetujemo muškarcima da se povjere svojim partnericama i potraže pomoć. Šutnjom i bezvoljnošću uništavaju vezu i svoje samopoštovanje', tvrdi Pam Spurr.