DOBITNA FORMULA

Brojke ne lažu: Ovo je idealna godina za stupanje u brak

21.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Pitate li se kada je pravo vrijeme da kažete sudbonosno 'DA' odgovor na to pitanje možda imaju novinar Brian Christian i znanstvenik Tom Griffiths, autori knjige 'Algoritmi za život: Računalna znanost o ljudskim odlukama' koji objašnjavaju kako se prilikom svih životnih odabira trebate voditi pravilom 37 posto. Što označava to pravilo i koje su godine idealne za stupanje u brak - odgovor se krije iza obične matematičke računice

Ako ste u ranim 20-tima te vas je ovo Valentinovo potaknulo na razmišljanje o vašem budućem ljubavnom životu, sjetite se 'pravila 37 posto'. Zanima vas što je to točno?

Prema riječima novinara Briana Christiana i kognitivnog znanstvenika Toma Griffithsa, autora knjige 'Algoritmi za život: Računalna znanost o ljudskim odlukama', ovo pravilo može vam skratiti potragu za budućim mužem.

Pravilo 37 posto u principu znači da svaki put kada razmatrate nekoliko opcija u ograničenom vremenskom razdoblju, bio to odabir novog zaposlenika, novog stana ili potencijalnog životnog partnera, najbolje vrijeme za donošenje odluke je u trenutku kada rezimirate 37 posto od svih opcija koje vam se nude.

U tom trenutku tijekom procesa odabira, prikupit ćete dovoljno potrebnih informacija kako bi donijeli valjanu odluku, te nećete izgubiti previše vremena gledajući ostale mogućnosti koje vam se nude. Nakon 37 posto pregleda mogućnosti, na dobrom ste putu da odaberete najbolju moguću opciju koja vam se nudi.

Pravilo 37 posto na primjeru tajnice

Ovo se pravilo najbolje može demonstrirati na primjeru zvanom 'problem tajnice'. U hipotetskom scenariju, tajnice je moguće dobro rezimirati samo jednom. Ako neku kandidatkinju odbijete, ne možete ju naknadno zaposliti (pretpostavlja se da je kandidatkinja u međuvremenu pronašla drugi posao). Pitanje glasi – Koliko duboko morate ulaziti u upoznavanje kandidata da bi pronašli onog najboljeg?

Ako ste intervjuirali samo tri kandidatkinje, objašnjavaju autori, najbolje je sagledati snage i slabosti prve kandidatkinje u odnosu na drugu. To znači da u slučaju da je druga kandidatkinja bolja u odnosu na prvu, ona je vaš pravi izbor. Imate li pak pet kandidatkinja, pričekajte dok ne obavite razgovor s trećom po redu te se tada odlučite.

26. godina je godina za brak!

Tražite li stoga ljubav u razdoblju između 18. i 40. godine života, optimalno razdoblje za stupanje u brak je oko vašeg 26. rođendana. Prije toga ćete vjerojatno i propustiti pokojeg bolje kvalificiranog kandidata, a nakon 26. dobri kandidati će postajati sve nedostupniji, te će vjerojatnost da pronađete ljubav svog života biti sve manja.

U matematičkom žargonu, potraga za potencijalnim partnerom poznata je kao 'optimalno zaustavljanje problema'. Kada imate više od 1.000 mogućnosti, Christian i Griffiths objašnjavaju kako udicu treba baciti točno na 36.81 posto prijeđenog puta. Što je veći broj opcija koje vam se nude, tim više se trebate voditi pravilom 37 posto.

Znanstvenici su došli do sličnog zaključka

Znanstvenici koji proučavaju uspješne brakove slažu se kako je 26. idealna dob za stupanje u brak.

U srpnju 2015. godine, sociology Nicholas H. Wolfinger sa Sveučilišta u Utahu otkrio je kako su najbolje godine za brak, ukoliko jednoga dana želite izbjeći razvod, između 28. i 32. Ovaj raspon ne odgovara u potpunosti pravilu 37 posto, obzirom da 28. godina odgovara pravilu 48 posto, no treba uzeti u obzir kako se većina parova upozna puno prije nego li odluči stupiti u brak.

Wolfingerovo je istraživanje također pokazalo kako se šanse za prekid povećavaju za 5 posto nakon 32. godine.

Želje i očekivanja o tome kakvog partnera želimo se tijekom godina mijenjaju

Pravilo 37 posto ne funkcionira u svakom slučaju. S obzirom na to da je ovo pravilo preuzeto iz čiste matematičke logike, pretpostavlja se da osobe do svoje 26 godine znaju što traže kod partnera, no nije uzeta u obzir pretpostavka kako se naše želje i očekivanja o tome kakvog partnera tražimo uza se drastično mijenjaju između 18. i 40. godine života.

Ono što nam pravilo 37 posto zapravo govori jest to da je 26. godina života najprikladnija dob za odabir životnog partnera s kojim ćemo ostvariti uspješan brak. Isto tako, ova dob predstavlja prekretnicu – trenutak kada trebamo prestati biti izbirljivi te se nadati najboljem, što, priznajemo, ne zvuči toliko ohrabrujuće.