NAGONI I HORMONI

Lijepe žene kod muškaraca izazivaju poriv za parenjem

30.09.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Flertovanje s privlačnom ženom kod muškaraca uistinu izaziva dobar osjećaj, potvrdilo je istraživanje

Znanstvenici su otkrili da je i sama nazočnost privlačne žene dovoljna da kod muškarca izazove privremeno povećanje razine testosterona i kortizola. Riječ je o hormonima koji izazivaju veću pozornost i dobro osjećanje.

Međutim, kada se muškarci nađu u društvu drugoga muškarca, učinak je potpuno suprotan pa se razina oba hormona smanjuje.

Rezultati istraživanja pokazuju da je za muškarce bolje kada se druže sa ženama, nego s muškarcima. Znanstvenici su proveli istraživanje jer su htjeli otkriti postoji li i kod ljudi poriv za parenjem kao i kod životinja.

Ispitano je ponašanje 149 muških studenata koji su se družili i s muškarcima, ali i sa ženama. Ispitanici su potom ocjenjivali fizičku privlačnost žena.

Otkriveno je da samo pet minuta razgovora s privlačnom ženom kod muškaraca izaziva rast razine testosterona za 14 posto te rast antistresnog hormona kortizola za 48 posto. Isto toliko vremena provedenoga u muškom društvu rezultiralo je padom razine obaju hormona za dva, odnosno sedam posto.

Do takvih otkrića znanstvenici su došli i nakon ispitivanja životinja, pa se logički nameće zaključak da i kod ljudske vrste postoji prirodni poriv za parenjem.