MIT ILI ISTINA

Jeste li dosegnuli svoj seksualni vrhunac?

31.05.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Mnogi smatraju da istraživanje nije pretjerano relevantno te da seksualni vrhunac uopće ne postoji

Jeste li dosegnuli svoj seksualni vrhunac? Ako ste žena i imate oko 28 godina, odgovor je – da, tako je barem otkriveno u

nedavnom istraživanju koje je provela stranica Lovehoney.co.uk. Muškarci pak seksualni vrhunac doživljavaju s oko 29 godina.

Tracey Cox, stručnjakinja za ljubavne veze i seks, izjavila je za Daily Mail da to istraživanje, koje je podiglo mnogo prašine, ipak ima smisla. Naime, ona smatra da ljudima treba vremena da nauče što žele od seksa, ali i da nauče kako to dobiti. 'Unatoč tomu što je ženski seksualni sustav puno složeniji od muškog, žene ipak brže od muškaraca otkrivaju ono što im odgovara u seksu', pojasnila je Cox.

No mnogi smatraju da istraživanje nije pretjerano relevantno te da seksualni vrhunac uopće ne postoji. Tako, primjerice, klinički psiholog David Schnarch piše: 'Brzina kojom tijelo reagira na određene podražaje samo je jedno od mnogih mjerila seksualnog vrhunca. Zapravo, seksualni vrhunac u velikoj je mjeri povezan s osobnošću određenog pojedinca.'

S njim se slaže i seksologinja Yvonne K. Fulbright: 'Vrhunac hormona ne znači isto što i vrhunac seksualne izvedbe. Nadalje, fizički i seksualni vrhunac nisu jedno te isto. Osim toga, vrhunci se razlikuju od osobe do osobe…' Dakle, ne morate se brinuti jer, sudeći prema izjavama stručnjaka, seksualni vrhunac može trajati cijeli život.