ISKRENOST NA CIJENI

Zašto nije dobro lagati o broju seksualnih partnera

06.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Pitanje o broju prethodnih seksualnih partnera u vezi je uvijek siva zona, a neki te brojke kriju kao zmija noge. No premda se ponekad čini da je laž te umanjivanje ili čak preuveličavanje te brojke usluga koju činite za budućnost svoje veze, upravo to bi joj moglo presuditi

Koliko ste iskreni prema svom partneru?

Nedavno istraživanje koje je proveo britanski brend za trudnoću i plodnost Clearblue u suradnji s tportalom otkrilo je da je najveći broj Hrvatica imao između dva i pet partnera. Tako je od devet tisuća žena koje su sudjelovale u istraživanju njih gotovo 30 posto (29,94 posto) reklo da su imale između dva i pet seksualnih partnera. Njih 15,51 posto imalo je samo jednog seksualnog partnera, a gotovo isti postotak, 15,01 posto, reklo je da su imale seksualni odnos s pet do deset seksualnih partnera. Najmanji postotak Hrvatica, njih 5,77 posto, imalo je više od deset seksualnih partnera.

Nedavno istraživanje koje je proveo National Center for Health Statistics pokazalo je pak da su muškarci još uvijek ti koji dominiraju u broju seksualnih partnerica. Tako je američko istraživanje otkrilo da je čak 29 posto muškaraca u Americi imalo 15 ili više seksualnih partnera, a taj isti broj ima samo devet posto žena.

Istim tim istraživanjem je otkriveno da muškarci prosječno imaju sedam seksualnih partnerica, a žene četiri partnera. Osim broja seksualnih partnera, isto istraživanje, u kojemu je sudjelovalo više od šest tisuća osoba u dobi od 20 do 59 godina, otkrilo je da 96 posto odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama prakticira seks, 16 posto osoba se prvi put upustilo u seksualni odnos sa 15 godina dok je njih 15 posto pričekalo sa seksom do 21. godine života.

No koliko smo doista iskreni kada se radi o priznavanju broja seksualnih partnera svom partneru i kako laganje o tim, naizgled nebitnim brojkama, utječe na vezu?

'Prvo, mislim da kada jesmo u ozbiljnoj vezi, onda je nužno biti iskren. Razumijem da se svatko od nas želi predstaviti u najboljem svjetlu, ali mislim da kada jesmo u ozbiljnoj, posvećenoj vezi, onda je nužno biti iskren jer je nužno predstaviti se u realnom svjetlu i onda vidjeti možemo li doista realno funkcionirati s partnerom. Većina parova funkcionira tako da se prvih, ne znam, godinu, godinu i pol ili dvije, tri nekako uvijek pokušava predstaviti u najboljem izdanju. Pokušavaju biti ona osoba koju će partner htjeti vidjeti, ona osoba za koju oni misle da partner želi vidjeti i upoznati. Ali mislim da to stvara nestabilne veze na nerealnim temeljima i da je iskrenost zapravo jedini mogući način funkcioniranja. Iskrenost je nužna u vezi, bez obzira govorimo li i o svojim seksualnim navikama, željama, svojim intimnim potrebama ili svojim emocionalnim potrebama, ili pak o tome koji bend volimo ili ne volimo. Dakle, iskrenost u svemu, pa tako i o pitanju broja partnera', rekao je spisatelj self help literature Bruno Šimleša

A što se događa nakon što se istina prizna nakon duljeg perioda laganja ili prešućivanja?
Premda smo u početku možda mislili da će laž spasiti budućnost veze, istina je ta koja je održava na životu, a nakon što partneru poslije određenog vremena priznamo istinu, veza bi se mogla naći na klimavim nogama. 'Upravo iz toga razloga veze često pucaju, jer shvatimo da nakon, recimo dvije godine, nismo u vezi s onom osobom s kojom smo mislili da jesmo. I zato veze pucaju, premda se meni čini da je bolje da puknu odmah ako doista nemamo realne temelje, a ne da pucaju nakon dvije, 12 ili 22 godine', kaže Bruno Šimleša.