PUTEVIMA POTTERA I BLOMKVISTA

Najpopularnija odredišta za knjigoljupce

27.11.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Mnogo je obožavatelja čitanja kojima nije teško prevaliti tisuće kilometara kako bi posjetili mjesta radnje svojih omiljenih knjiga ili vidjeli lokacije gdje su one zaživjele na velikom platnu. Literarni turizam podrazumijeva i putovanje na mjesta rođenja pojedinih autora, pa neki gradovi imena pisaca uvelike koriste kao svoj turistički brand

Najbolji je primjer češka metropola Prag iz koje se rijetko tko vrati bez majice s likom Franza Kafke za kojega je poznato da je, iako rođeni Pražanin, nije pisao na češkom, već na njemačkom jeziku.

Po riječima jednog od urednika uglednog američkog turističkog izdavača Frommersa, osnovna ideja literarnih turista je da hodaju ulicama kojima su prolazili njihovi omiljeni autori ili njihovi junaci. Čak i ako ta mjesta u stvarnosti ne postoje.

Potterovi fanoni mogu uživati u Universalovom tematskom parku otvorenom ove godine u Orlandu na Floridi
U potrazi za Harryjem Potterom

Ljubitelji mladog britanskog čarobnjaka neke od najboljih prizora iz svojih omiljenih romana mogu pronaći u Oxfordu jer su interijeri tog starog sveučilišnog grada poslužili kao scenografija za školu Hogwart's. Barem tako tvrde u tvrtki British Tours Ltd koja turiste u potrazi za Potterom vodi po lokacijama u Oxfordu, Londonu i Gloucesteru. Američki fanovi ili njihovi gosti u Potterovom svijetu mogu uživati u Universalovom tematskom parku otvorenom ove godine u Orlandu na Floridi. Tamo se, pak, može vidjeti 'pravi' dvorac Hogwart's, identičan onome u filmu, baš kao i ostali prizori, ali i doživjeti mnoštvo čarobnih pustolovina. Posljednji hit Potteromanije posjet je grobu istoimenog britanskog vojnika pokopanog u izraelskom gradu Ramle davno prije nego što je o malom čarobnjaku počela pisati J. K. Rowling.

'Gospodar prstenova' i 'Hobit'

Fantastična trilogija J.R.R. Tolkiena 'Gospodar prstenova' dovela je rijeke turista na Novi Zeland, zahvaljujući redatelju Peteru Jacksonu koji je u toj prekrasnoj zemlji pronašao lokacije za ekranizaciju priče o hrabrim hobitima koji uz pomoć vilenjaka, patuljaka i ljudi uništavaju prsten zla i spašavaju svijet. No, Jackson je odlučio ponovno snimati u svojoj domovini i to još jednom po Tolkienovom predlošku. Ovoga puta na veliko će platno prenijeti prvi Tolkienov roman 'Hobit', čija radnja prethodi 'Gospodarima prstenova', i od 2012. kada prvi film izlazi ponovno preporoditi novozelandsku turističku industriju. Lokalne turističke agencije nude čak trodnevne obilaske Međuzemlja koje uključuju originalne lokacije, prizore i scene iz filma, a sve u blizini Queenstowna. Zanima li vas isključivo Hobiton, možete ga obići i u dvosatnoj turi na pitoresknoj farmi smještenoj na Sjevernom otoku nedaleko od mjesta Matamata.

Bellin kamionet u Forksu
'Sumrak

Otkako se srednjoškolka Bella zaljubila u lijepog krvopiju Edwarda, a čitatelji u vampirsku sagu Stephenie Meyer, posjetitelji su počeli hrliti u Forks, maleni gradić u američkoj kišnoj državi Washington. Najbolja polazna točka u obilasku Forksa je lokalna trgovačka komora gdje turisti mogu dobiti mape, brošure i ostale informacije o mjestu radnje 'Sumraka'. Među 'znamenitostima' su policijska stanica gdje radi Bellin otac, njezino radno mjesto, ali i srednja škola gdje je upoznala Edwarda. U komori se posjetitelji mogu slikati i s Belllinim kamionetom.

'Jedi, moli, voli'

Ne čudi da najbolje prodavane memoare o ženskom putovanju oko svijeta obožavatelji slijede u stopu i čine baš sve kao i autorica Elizabeth Gilbert. Ona je u svojim memoarima objavljenima 2006. opisala kako je nakon razvoda odlučila godinu dana provesti na putu, obilazeći Italiju gdje je jela, Indiju kako bi se molila te na kraju Indoneziju u kojoj se zaljubila. Cijela je priča postala još popularnija kada se roman ekranizirao, i to s Juliom Roberts u glavnoj ulozi. U bogatijim zemljama postoje posebne turističke ture koje obilaze sve spomenuto u knjizi. No našu siromašnu sredinu taj trend još uvijek iz razumljivih razloga zaobilazi.

'Millennium'

Kriminalistička trilogija 'Millennium' švedskog pisca Stiega Larssona objavljena je početkom 2005. nedugo nakon autorove smrti, no svjetski je hit postala nekoliko godina kasnije. Povećanju turističkog zanimanja za Švedsku i glavni grad Stockholm vjerojatno je pridonijela i ekranizacija te najava da će se snimiti i holivudska inačica u kojoj će glavnu ulogu igrati Daniel Craig. Veći broj stranih posjetitelja zabilježio je i gradski muzej u Stockholmu nakon što je pokrenuo obilaske grada koji uključuju i posjete glavnim mjestima iz romana. Tako se uz stručno vodstvo može obići zgrada u kojoj živi glavni lik Mikael Blomkvist, sjedište časopisa Millennium, čije je prvo pero, ali i kafić u koji je za života zalazio Stieg Larsson.

William Shakespeare

Ići ili ne ići – sigurno nije pitanje koje si postavljaju Shakespeareovi obožavatelji s obzirom na to da i gotovo 400 godina nakon njegove smrti obilaze engleska mjesta gdje je živio. Dobro polazište za ovo literarno putovanje mjesto je bardova rođenja Stratford-upon-Avon gdje posjetitelji mogu stati u biblioteci Shakespeareovog centra koja čuva originalna djela iz 1623. Tu je i sjedište Royal Shakespeare Company koje je 24. studenoga ponovno otvorilo preuređeno kazalište. Važna je postaja i open-air teatar Globe u Londonu, gdje kazališna sezona traje od travnja do listopada.