SUNČANE OAZE

Idealna odredišta za bijeg od depresije i sivila

17.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Vlažni jesenski i hladni zimski mjeseci savršena su prilika za putovanje u toplije krajeve gdje se uz more i egzotične plaže može doživjeti novo ljetovanje

Ipak, sve veći broj turista ostavlja malo mjesta na kojima se može nesmetano, bez gužve, uživati u odmoru. Ugledni magazin Financial Times zato je sastavio popis manjih luksuznih hotela u sunčanim oazama diljem svijeta idealnima za bijeg od depresije i sivila koje u hladnim mjesecima uvijek zahvati naše krajeve.

KARIBI

The Landing, otok Harbour, Bahami

Soba u hotelu Atlantis na otoku Barbadosu

Malen i dostupan samo brodom, otok Harbour jedna je od najbolje čuvanih tajni na Karibima, sa šareno oslikanim kućama i zavodljivom pješčanom plažom. Turističko imanje The Landing prekrasan je primjer kolonijalne arhitekture s raskošnim sobama, bazenom, restoranom i vrhunskim vinskim podrumom.

The Atlantis Hotel, Barbados
Mnogima najkarizmatičniji karipski otok Barbados turiste, među ostalim, privlači zbog izobilja sunca tijekom cijele godine, ali i mnoštva izravnih svakodnevnih letova. Hotel Atlantis je, međutim, utočište gdje se možete skloniti od turističke vreve. Otmjeni bungalovi sagrađeni od drveta i koraljnog kamena smješteni su iznad mora u zaljevu Tent, a cjelokupni dojam pojačavaju vrhunski lokalni gastronomski specijaliteti poput ukiseljene hobotnice.

Laluna, Grenada
Ovo je mjesto gdje ćete zaboraviti vrijeme, rutinu i protokole i umjesto toga uživati u prirodnim ljepotama vulkanskih karipskih otoka. Talijanski vlasnik pronašao je svoje mjesto pod suncem kada je prije deset godina došao na otok i otvorio hotel sa 16 koliba od kojih svaka ima verandu i privatni bazen. One su se uklopile u zelenilo okolne džungle i plaža ostavši skrivene svima osim svojim gostima.

Koliba Kokosovo stablo na plantaži Fond Doux na karipskom otoku St.Lucia

Fond Doux, St. Lucia
Ovo mjesto najbolje je što St. Lucia može ponuditi. Fond Doux je izvorno 250 godina stara plantaža s deset jednostavnih koliba i gustim tropskim vrtom. Iako preuređena u turističke svrhe, jedna od najstarijih karipskih plantaža i dalje daje kakao, ali i cvijeće te tropsko voće tijekom cijele godine. Nakon 10 godina uređivanja plantaža, koja se može pohvaliti s tri kaskadna bazena, pretvorena je u raj idealan za sve željne privatnosti i autentičnog karipskog doživljaja.

SREDIŠNJA I JUŽNA AMERIKA

Hotel Esencia, Yucatan, Meksiko
Ovo je miran hotel sa sobama obojanima u svijetle tonove, izvrsnom morskom hranom i organskim spa centrom. Smješten je na izuzetno uređenom posjedu od 200 tisuća četvornih metara, a imanje se proteže od džungle koja ga okružuje do bijelih plaža. Hotelskih 30 soba uređeno je u karipskom, majanskom i modernom stilu, a što je još važnije ne nalaze se blizu velikih turističkih središta.

Posada del Faro, José Ignacio, Urugvaj
Kada se naše područje nalazi u tamnim dubinama zime obala Urugvaja potpuno je u ljetnom raspoloženju. Tridesetak kilometara od popularnog ljetovališta Punta del Este, gdje dolaze i mnogi stanovnici obližnjeg argentinskog Buenos Airesa, nalazi se mali uspavani gradić Jose Ignacio. Hotel Posada nalazi se 40-ak metara od mora, a bijelim zidovima, lanenim sofama i hrapavim podnim prekrivačima kombinira ugođaj plaže, komfora i luksuza.

Bazen lukzuznog brazilskog hotela Uxua Casa
Uxua Casa, Bahia, Brazil
Smješten u središtu slikovitog ribarskog mjesta ovaj je hotel otvoren prošle godine, a graditelji su se u dogovoru s projektantom služili isključivo tradicionalnim materijalima i tehnikama. Nudi sve što se očekuje od kvalitetnog hotela s pet zvjezdica, u kombinaciji s osvježavajućom i opuštajućom atmosferom. Njegov lounge bar na plaži idealno je mjesto za ispijanje koktela i promatranje kornjača dok podižu glave iznad morskih valova.

Pacuare Lodge, Siquirres, Kostarika
Do ovog idiličnog odmarališta u srcu prašume može se doći samo ploveći na splavi, pa nije preporučljivo turistima slabija zdravlja. Hotel se nalazi na rijeci okružen prekrasnim tropskim cvijećem i egzotičnim pticama. No, svaki od dizajnerski uređenih drvenih bungalova ima luksuzno opremljenu kupaonicu, krevete s mrežama za komarce i pogled od 360 stupnjeva na prašumu. Jedina unutarnja rasvjeta su svijeće, a raskošne kulinarske delicije mogu se kušati i pod sjajem mjesečine.

AFRIKA

Birkenhead House, južnoafrički hotel na vrhu litice
Birkenhead House, Hermanus, Južnoafrička Republika
Oko sat i pol vožnje od Cape Towna nalazi se Hermanus poznat po promatranju kitova. Ako imate sreće, dok doručkujete ispred hotela Birkenhead House možete ugledati ogromnog bijelog kita dok iskače iz vode. Hotel, na vrhu litice iznad dvije plaže, raspolaže sa 11 luksuznih soba koje su svijetle i prozračne, opremljene velikim komadima stilskog namještaja.
The Majlis, Lamu, Kenija
Samo nekoliko koraka od mora hotel The Majlis ima jedan od najboljih položaja u arhipelagu Lamu. Ova je lokacija posebno zanimljiva ljubiteljima aktivnog odmora, posebno jedrenja na dasci, ronjenja i skijanja na vodi. Svaka od 25 vrhunski uređenih soba ima prekrasan pogled na ocean.

Dar Zemora, Marrakech, Maroko
Jedan od najljepših hotela u Marrakechu Dar Zemora smješten je u vrtu punom ruža tek 15 minuta od pretrpane medine u središtu grada. Imate li sreće i odsjednete u apartmanu Zahara, s terase ćete imati pogled na bazen dok uživate u doručku ili poslijepodnevnom čaju od mente. Želite li više privatnosti, rezervirajte apartman Pavilion Pool Suite, kućicu u vrtu s privatnom terasom i grijanim bazenom.

Adrere Amellal, Siwa, Egipat
Ovaj jedinstveni hotel izgrađen je u dijelu pješčane planine, s prozorima koji gledaju na jezero u oazi okruženoj pustinjom. To je savršen bijeg od užurbanog života i pravo eko utočište bez struje, TV-a ili mobitela. Ovo mjesto divlje ljepote ima 40 različitih i izuzetnih soba, a u jednoj od njih krevet se nalazi i na balkonu u slučaju da vruću noć želite provesti na svježem zraku.

AZIJA

Indijski Mihirgarh
Mihirgarh, Rajasthan, Indija
Nakon 12 godina rada vlasnici su krajem prošle godine konačno dovršili svoju fantaziju i uredili utvrdu u pustinji Thar, blizu Jodhpur. Devet prostranih i svijetlih apartmana opremili su antikvitetima iz Rajasthana, dekorativnim detaljima, otvorenim kaminima, kamenim kupaonicama i bazenima na svakom balkonu. Hotel ima i vlastite štale koje gostima omogućavaju jahanje konja iz pokrajine Marwar kad god požele.

The Amala, Seminyak, Bali
Eco-friendly Amala novi je mali i luksuzni i privatni hotel koji se sastoji od 12 vila - 11 jednosobnih i jedne trosobne. Iz soba u tzv. spa vilama može se izaći na veliku 'palubu' s privatnim bazenom gdje možete uživati u besplatnom mini baru, svježem voću i domaćim kolačićima. Ukusna organska jela i zdravi napici telefonom se mogu naručiti u hotelskom restoranu, a odlučite li se maknuti iz vile, nakon nekoliko koraka naći ćete se na prekrasnoj pješčanoj plaži.

Soneva Kiri, Koh Kood, Tajland
Koh Kood je drugi tajlandski otok po veličini, odmah nakon Phuketa, ali je, za razliku od njega, i dalje prilično nepoznat. Smješten u Tajlandskom zaljevu, gotovo je nenastanjen i potpuno netaknut. Soneva Kiri ostavlja iza svih sva uobičajena obilježja hotela. Tu je i ogromno vanjsko kino izgrađeno u starom kamenolomu, masivni spa kompleks, flota brodova koja je na raspolaganju za ronjenje, istraživanja i izlete, teretana s pogledom na more itd.