Putovanja KULTURNI TURIZAM

Gusari iz Omiša u srcu Zagreba

  • Autor: G.K.
  • 2.7.2010 11:37:14
  • 2.7.2010 10:39:18

Kostimirana skupina iz Omiša zabavila je posjetitelje zagrebačkog Arheološkog muzeja i najavila manifestaciju Gusarska bitka – Omiš koja će se održati 18. kolovoza u Gradskoj luci Omiš

U Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu održano je predstavljanje i projekcija promotivnog filma Gusarska bitka - OMIŠ. Promociju filma otvorio je omiški gradonačelnik Ivan Škaričić, a uzvanici su uživali u zanimljivom prikazu iscenirane bitke u ugodnoj atmosferi dvorišta Muzeja. Mali performans imala je i omiška skupina maskirana u gusare koja je zabavila posjetitelje pokazujući impresivne kostime i ratnu opremu: prave gusarske sablje i kubure.

Film je predstavljanjem u Zagrebu najavio manifestaciju Gusarska bitka –Omiš koja se već četvrtu godinu zaredom održava istog datuma, 18. kolovoza u 20.30 u Gradskoj luci Omiš. Ta zabavna manifestacija postala je tradicionalna ljetna priredba za područje grada Omiša i Splitsko-dalmatinske županije, a jedinstvena je po tome što se rekonstruira izvorna gusarska bitka koja se dogodila u 13. stoljeću.

U samoj bitki sudjeluju pripadnici Kumpanije s Korčule, Dubrovački trombonjeri i Omiški gusari, a kao posebni gosti i Kliški uskoci. Nakon filma, posjetitelji su se družili s omiškim gusarima i isprobavali lokalne delicije - soparnik (tijesto s blitvom i peršinom) i vino omišku ružu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više