ODMOR U NETAKNUTOJ PRIRODI

Skriveni europski otoci

21.05.2010 u 08:08

Bionic
Reading

Hrvatsku obalu rado opisujemo kao najljepšu na svijetu, posebno zbog više od tisuću otoka među kojima su mnogi pusti i neistraženi. No i u drugim europskim morima postoji pregršt skrivenih otoka koje istražuje sve više radoznalih turista, od backpackera do zahtjevnih gostiju zaljubljenih u netaknutu prirodu i autentičnu domaću kuhinju

Iako na prvi pogled zabačeni i izolirani, mnogi od tzv. skrivenih otoka nalaze se nadomak poznatih turističkih odredišta pa izletnički brodovi voze do njih više puta dnevno, što ih pretvara u savršena odredišta za kraće izlete.

Najbolji primjer hrvatskog otoka koji se može svrstati u ovu skupinu je Mljet. U svim stranim vodičima spominje se kao mjesto netaknute prirode nedaleko od Dubrovnika, 'Odisejev otok' na kojemu je taj antički junak, prema legendi, proveo sedam godina poslije brodoloma na stijenama otoka Ogigije. Turiste privlači raznolikom prirodom, od slanih jezera i zelenih šuma do osamljenih zaljeva, ali i činjenicom da ga stalno nastanjuje tek oko tisuću ljudi.

Plaža Chiliadou na grčkom otoku Evia
Giglio, Italija
U susjednoj Italiji tek nešto više stanovnika ima otok Giglio, smješten uz obale popularne Toscane. Čak je 90 posto površine otoka nenastanjeno, a radoznali posjetitelji mogu istraživati stjenovite obale, pješčane uvale i šarena sela u unutrašnjosti. Najbolje ga je otkrivati pješačkim stazama kroz hrastove šume i vinograde gdje se uzgaja popularna sorta asconaco.

Evia, Grčka
Iako i Grčka ima tisuće otoka, sve je manje onih koji se mogu nazvati autentičnima i netaknutima. Ipak, Evia je nešto posve drugo od krcatih turističkih odredišta poput Krfa ili Kosa. Iako je u neposrednoj blizini Atene, ovdje se mogu naći osamljene plaže, ali i sela s izvornim konobama.

Formentera, Španjolska
Najmanji i najjužniji otok Baleara potpuna je suprotnost svom najbližem i znatno poznatijem susjedu Ibizi. Njegove draži su slana jezera, šumarci i neravni puteljci, koje je najbolje otkrivati šećući se pješčanim obalama, stjenovitim liticama i usamljenim svjetionicima.

Hotel uz plažu na španjolskom otoku Formentera
Sylt, Njemačka
Najveći njemački otok u Sjevernom moru odavno je poznat po elitnom odmaralištu, no ovih je dana posebno popularan među backpackerima. Čudna je to kombinacija trendovskih trgovina, gurmanskih restorana i vikendica smještenih uz duge pješčane plaže, među kojima je najpoznatija duga čak 40 kilometara, a nalazi se na istočnoj strani otoka.

Faro, Gotland, Švedska
Nije tajna da su ova dva gotovo spojena otoka omiljeno odredište Šveđana za kampiranje i izlete čamcem. Smješten sjeverno od Gotlanda, Faro je ostao zapamćen kao dom redatelja Ingmara Bergmana koji je na njemu i umro 2007. Glavna atrakcija na znatno većem Gotlandu je grad Visby pod zaštitom Unesca, dok je ostatak savršen za vožnju biciklom uz srednjovjekovne crkve i groblja te prekrasne šume.

Faro - švedski raj na Zemlji
Alandski otoci, Finska
Riječ je o arhipelagu od oko 6.500 otoka, od kojih je 300 naseljeno, a čine autonomnu i demilitariziranu zonu. Alandski otoci savršena su oaza za ribolov i jedrenje, ali samo u ljetnim mjesecima, jer su zime ovdje duge i nemilosrdne.

Samso, Danska
Otok slikovitih zaseoka i uvala Dancima je najpoznatiji kao mjesto radnje njihove omiljene lokalne detektivske serije. No ostatak svijeta pamti Samso kao prvi energetski samoodrživ otok na svijetu. Ovisnost o nafti i ugljenu koji su dolazili s kopna Samso je u potpunosti zamijenio ukrotivši snagu vjetra, kojim sada pokriva sve svoje energetske potrebe. Farme i mljekare tako više uz hranu ne proizvode velike količine štetnih plinova.