SKIJALIŠTA NA UDARU

Klimatske promjene ugrožavaju globalni turizam

22.10.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Podizanje razine mora može poplaviti primorska mjesta za odmor, dok se topljenje snježnih kapa može negativno odraziti na skijališta, upozorila je u srijedu UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO), ističući da klimatske promjene prijete turizmu, unosnoj industriji za neke od najsiromašnijih zemalja svijeta

'Turizam pokreće gospodarstvo i ljude u siromašnim zemljama', izjavio je Geoffrey Lipman, pomoćnik glavnog tajnika UNWTO-a, na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku.

Gotovo trećina od 735 milijarde dolara koje je generirao turizam u 2006. otišla je u zemlje u razvoju, gdje turistička industrija služi kao jedan od glavnih izvoznih sektora za siromašne zemlje.

U razdoblju od 2000. do 2007. godine, međunarodni turizam, glavni izvor deviza u gotovo svim državama koje se svrstavaju među slabije razvijene zemlje (LDCs), zabilježio je 110 posto rasta.

Klimom potaknute promjene okoliša - uključujući i dostupnost vode, bioraznolikost i obalnu eroziju - imat će utjecaj na turizam, prema izvješću koji je prošle godine izradio UNWTO, zajedno s UN-ovom Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO) i Programom za okoliš UN-a (UNEP).

Primjerice, promjene u poljoprivrednoj proizvodnji mogu štetiti vinskom turizmu, dok rast temperatura može nauditi skijalištima u europskim Alpama, sjevernoj Americi, Australiji i Japanu.

Kao rezultat, prilagodba klimatskim promjenama od vitalne je važnosti za turizam, misli Geoffrey Lipman.

Od zemalja se očekuje da na prosinačkom skupu u Kopenhagenu potvrde novi sporazum o klimatskim promjenama, koji treba stupiti na snagu nakon isteka važenja Protokola iz Kyota 2012. godine.