JEDINSTVENI FESTIVALI

Gdje je najbolje putovati u listopadu

07.09.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Ako u sezoni ljetnog odmaranja niste zadovoljili svoju strast za putovanjima, početak jeseni odlično je vrijeme za upoznavanje novih mjesta zbog niza tradicionalnih festivala koji se održavaju diljem svijeta

Te su manifestacije živi muzeji drevnih tradicija i kulture koji čuvaju lokalne posebnosti u globaliziranom svijetu. Turistima su stoga savršena prilika za istinsko upoznavanje zemlje ili grada u koji su došli.

Oktoberfest
Muenchen, Njemačka, 16. dana od kraja rujna do prve polovice listopada

Daleke 1810. održana je konjska utrka u čast vjenčanja bavarskog princa Ludviga. Taj je događaj postigao takav nezapamćeni uspjeh da je prerastao u tradicionalno godišnje okupljanje i najveću narodnu zabavu u Bavarskoj. Konjske utrke u konačnici su odbačene 1938. jer je sve zanimala samo jedna druga stvar – pivo. Procjenjuje se da oko šest milijuna posjetitelja Oktoberfesta svake godine popije oko 6,5 milijuna litara zlatnog pjenušavog napitka.

Combat des Reines (Borba kraljica)
Martigny, Valais, Švicvarska, prvi tjedan u listopadu

Libijci odlaze u stari dio Ghadamesa kako bi jeli datulje i slavili

Švicarska regija Valais poznata je po svojim stazama, no mnogo čudniji sport od skijanja ovdje se udomaćio svakog proljeća i jeseni. Krave Erdinger, male ali agresivne 'zvijeri' međusobno se naguravaju kako bi se odlučilo koja će postati kraljica stada. Iako se ritual odvija stoljećima, švicarski farmeri 'borbe' kao turističku atrakciju organiziraju od 20-ih godina prošlog stoljeća.

Festival datulja u Ghadamesu
Stari grad Ghadames, Libija, tri dana u listopadu

Na kraju berbe datulja u Ghadamesu, Libijci odlaze u stari dio grada koji je na popisu svjetske kulturne baštine kako bi jeli datulje i slavili. Stanovnici modernog grada vraćaju se u svoje stare obiteljske kuće, često nenaseljene već tridesetak godina, otvarajući njihova vrata pjesmi, plesu i javnoj zabavi za sve posjetitelje. Sjenoviti stari grad poseban je i zbog mreže natkrivenih prolaza koji pružaju utočište od saharskog sunca.

Vegetarijanski festival
Hram Jui Tui, Phuket, Tajland, prvih devet dana kineskog kalendara (kraj rujna početak listopada)

Tajlandski najveći otok, nazvan 'biser juga' spektakularan je tijekom vegetarijanskog festivala koji slavi kineska zajednica. Događaj označava početak mjeseca 'taoističke korizme', kada pobožni taoisti izbjegavaju meso i sve mesne prerađevine. Festival počinje procesijom i kulturnim događanjima u pet kineskih hramova. Najvažnija lokacija je hram Jui Tui, moderni aneks najstarijeg kineskog hrama u Phuketu.

Festival Basadóiri
Lisdoonvarna, Irska, od zadnjeg petka u kolovozu do prve nedjelje u listopadu

S oko tisuću keltskih stanovnika gradić Lisdoonvara (ili skraćeno Lisdoon) oduvijek je poznat po dvije stvari – toplicama i tradiciji spajanja parova što se u lokalnom žargonu zove 'basadóiri' ili engleski 'matchmaking'. Budući da lokalne Kupide, koji umjesto ljubavne strelice u rukama drže pintu Guinnessa, bije glas da mogu pomoći u pronalasku partnera, mjesto je u vrijeme festivala puno samaca koji tragaju za ljubavi. Uz tradicionalne irske zabavne sadržaje poput amaterske utrke konja na festivalu se održavaju i moderni oblici spajanja parova kao što su tzv. speed-dating vikendi.

Dan mosta
Most na rijeci New River, Zapadna Virdžinija, SAD, treća nedjelja u listopadu

Više od 200 tisuća posjetitelja promatra egzibicije 450 skakača koji se odvaže odraziti s 265 metara visokog mosta na rijeci New River

Ovo je najveći sportski događaj u svijetu ekstremnog sporta, jer više od dvjesto tisuća posjetitelja promatra egzibicije 450 skakača koji se odvaže odraziti sa 265 metara visokog mosta. Ljubitelji adrenalina ovdje se okupljaju svake godine od 1980. kada je otkriveno da je željezna konstrukcija odličan poligon za vratolomne skokove.

Entenrennen (Utrke pataka)
Alleenbrücke, Tübingen, Njemačka, početak listopada

Ova živopisna utrka nema nije nimalo nalik opasnoj španjolskoj utrci bikova. Zapravo, patkice natjecateljice u utrci između dva mosta uopće nisu žive – one su žuta gumena stvorenja koja inače žive u ljudskim kupaonicama. U ovoj jedinstvenoj utrci koja se održava na rijeci Neckar sudjeluje preko 7.000 gumenih natjecateljica, a vlasnik pobjednice osvaja turistički vaučer vrijedan tisuću eura. Tu je i niz utješnih nagrada za ostale sudionike utrke.

Festival rijeke
Laos, Kambodža i Tajland za punog mjeseca krajem listopada ili početkom studenog

Također poznat i kao Ok Watsa i Awk Phansa slavi kraj budističke korizme zvane Vassa. Tijekom tog tromjesečnog razdoblja redovnici meditiraju oživljavajući svoje zavjete i posteći. Kraj izazovnog razdoblja razlog je slavlja velikog broja redovnika u Laosu, a ostalih 6,5 milijuna stanovnika te zemlje ovu priliku koristi za narodno veselje.

Festival Sayyeda Ahmeda Al-Badawija
Tanta, Egipat, nakon žetve pamuka krajem listopada

Jedan od egipatskih najvažnijih 'moulida' ili vjerskih festivala održava se u čast marokanskog sufija Sayyeda Ahmeda Al-Badawija koji se borio protiv križara u 13. stoljeću. Više od dva milijuna hodočasnika iz cijelog arapskog svijeta dolazi u grad Tantu na delti Nila, kako bi iskazalo poštovanje u glavnoj gradskoj džamiji gdje se nalazi al-Badawijeva grobnica.

Povijesna povorka u Kyotu
El Señor de los Milagros (Gospodar čuda)
Lima, Peru, 18. 28. i 29. listopada

Ova velika procesija slavi 350 godina star mural Gospodara čuda, odnosno Krista, kojega su naslikali oslobođeni robovi. Slika je preživjela osvetoljubive vlasti, bijesne obespravljene radnike i tri potresa. Prva procesija održana je 1687. kada je potres 'izbrisao' kapelicu gdje se portret nalazi ostavivši na životu samo oltar i ovaj čudotvorni mural.

Jidai Matsuri (Festival godina)
Kyoto, Japan, 22. listopada

U usporedbi s ostalim festivalima u japanskoj drevnoj prijestolnici Jidai Matsuri je 'nov', jer se održava tek od 1895. Tada je, naime, priređena zabava kako bi se građanima podigao moral poljuljan činjenicom da se carski dvor nakon više od tisuću godina preselio u Tokio. Glavni događaj je povijesna parada u kojoj se mogu vidjeti svečani kostimi sve od 794. godine kada je Kyoto postao japansko carsko sjedište.

Diwali (Festival svjetla)
Mumbai, Indija, petnaesti dan lunarnog mjeseca kartika (kraj listopada početak studenog)

Nakon što su slavili Krišnino rođenje i Raminu pobjedu nad desetoglavim kraljem demonom Ravanom na festivalima Janmastami i Dussehra indijski hindusi pale lampice napunjene maslacem ili uljem kako bi Rami pokazali put za povratak kući iz izgnanstva.