Putovanja MJESTA IZ SNOVA

Australci proglasili svjetske top destinacije

  • Autor: A.B.
  • 3.4.2009 13:09:31
  • 3.4.2009 12:00:00

Vjerojatno nema onoga tko ne bi volio vidjeti Pariz, Machu Picchu ili Taj Mahal, a redoslijed najomiljenijih mjesta sigurno se razlikuje od osobe do osobe. Australci su odabrali svoje destinacije iz snova. Piramide u Gizi, hramovi u Kambodži, afrički safari i grčki otoci zasjeli su na vrh njihove ljestvice top mjesta i građevina

Magazin Travel + Leisure zatražio je od svojih čitatelja da omiljena mjesta svrstaju u kategorije, pa su tako odabrani omiljeni gradovi, zemlje, regije, spomenici. Neki rezultati su očekivani, a drugi su pravo otkriće.

Australci su potvrdili pravilo da nigdje nije lijepo kao kod kuće. Top zemlja koju svakako treba upoznati je, naravno, Australija, slijedi je Italija, Francuska, Novi Zeland, SAD, Tajland, Turska, Indija, Grčka i Japan.

Tri top regije, smatraju Australci, nalaze se u Europi, pa su im tako na prvom mjestu grčki otoci, slijedi Toskana, a na trećem su mjestu takozvana francuska vinska jezera. Poželjne su im i kanadske planine, Antarktika te divljine Tasmanije.

Najpoželjniji gradovi su Pariz, New York, Firenca, London, Sydney, Prag, Barcelona, Bankok, Tokio i Dublin.

http://upload.wikimedia.org
Taj Mahal
Od povijesnih građevina na prvo mjesto stavili su piramide u Gizi, na drugom mjestu je Machu Picchu, a slijedi ga Angkor Wat, najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1.000 hramova. Na četvrtom mjestu je prirodna znamenitost u Australiji, kameno brdo Uluru, navodno najveći kameni monolit na svijetu. Za Aboridžine ta drevna crvena stijena oduvijek je bila sveto i mistično mjesto. Na peto mjesto stavili su Taj Mahal, a zatim Vatikan. Sedma poželjna destinacija je Petra, grad uklesan u stijene u Jordanu. Na visoko deveto mjesto Australci su smjestili i Guggenheimov muzej u Španjolskoj. Deseto mjesto zauzeo je indonezijski hram Borobudur.

Top putovanja za Australce bila bi pak afrički safari, putovanje obalom od Positana do Ravella u Italiji, putovanje željeznicom do Machu Picchua, svetog grada Inka, putovanje po Great Ocean Roadu u Victoriji, zatim putovanje transsibirskom željeznicom. Na sedmom mjestu je plovidba Antarktikom, osmo mjesto zauzelo je putovanje cestom San Francisco–Los Angeles, deveto posjet planinskim logorima na Mount Everestu, a na desetom mjestu je vožnja američkom Route 66.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više