HOTELI I VILE

Najluksuzniji smještaj na Jadranu

01.07.2011 u 08:21

Bionic
Reading

Iako se još nitko ozbiljan ne usudi prognozirati rezultate predstojeće turističke sezone, poznato je da najotmjeniji hoteli i vile, za čiji najam dnevno treba izbrojiti i nekoliko tisuća eura, sigurno neće zjapiti prazni

Unatoč astronomskim cijenama, to i ne čudi, jer su strani mediji posljednjih godina najluksuzniji smještaj na hrvatskom dijelu Jadrana svrstavali u sam vrh svjetske turističke ponude, a u njima su rado boravili razni celebrityji koji su se u ljetnim mjesecima znali pojaviti u našoj zemlji.

Najpoznatiji Excelsior i Šeherezada

Restoran u hotelu Excelsior

Tako je primjerice CNN nedavno uvrstio dubrovački hotel Excelsior na listu najpoželjnijih destinacija za zaljubljene, podsjećajući da je u jednom od njegovih luksuznih apartmana Richard Burton ljubio Elizabeth Taylor. Uz mnoge kraljeve, princeze i šefove država te ikone poput Sophije Loren, Catherine Deneuve, Chea Guevare i Orsona Wellesa, u njemu su posljednjih godina odsjedali sir Roger Moore, Kevin Spacey, Steve Buscemi, Mickey Rourke, Gemma Arterton, Morgan Freeman i mnogi drugi.

Iako za apartman treba izdvojiti nekoliko puta više, 'obična' dvokrevetna soba u Excelsioru može se dobiti za nešto više od 500 eura po osobi.

Uz najskuplji hotel, koji je nedavno s cijelom tvrtkom Jadranski luksuzni hoteli iz ruku Gorana Štroka prešao u vlasništvo čileansko-hrvatske obitelji Lukšić, Dubrovnik je poznat i po najskupljoj vili – Šeherezadi. Dan boravka u njoj stoji čak 7.000 eura pa nije potrebno ni spominjati da nudi najbolje od najboljeg i štiti privatnost svojih gostiju. Tako, nažalost, unaprijed nije moguće doznati tko će se ovoga ljeta odmarati u toj dubrovačkoj ljepotici.

Zna se međutim da je u njoj slobodno vrijeme provodio kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev, kao i da ju je prije nekoliko godina na čak šest mjeseci unajmio ruski oligarh Viktor Vekselberg. Iako se nalazi samo desetak minuta hoda od centra starog grada, Šeherezada ima privatnu plažu, bazen, pet spavaonica, nekoliko salona, blagovaonicu... Sve naravno opremljeno najluksuznijim stvarima i najmodernijom tehnikom.

Najviše luksuza na dubrovačkom području

Luksuzni smještaj u blizini Dubrovnika može se pronaći i na svjetioniku Grebeni koji se nalazi na istoimenom otočiću

Gostima željnima udobnosti i vrhunskog luksuza Dubrovnik nudi i prekrasnu vilu Elitu, izgrađenu tridesetih godina prošlog stoljeća od istog bijelog kamena koji se koristio za izgradnju ljetnikovaca aristokracije Dubrovačke Republike. Vila Elita potpuno je renovirana pa je, uz Šeherezadu i hotel Kazbek, danas jedan od najluksuznijih smještajnih objekata na jugu Hrvatske. I vila Elita se može unajmiti samo u cjelini, dakle nije moguće uzeti samo sobu ili apartman.

Na jednoj od najpoželjnijih lokacija u Dubrovniku, uz more u Svetom Jakovu, nalazi se vila Dubrovnik - novi hotel s luksuznim sobama i apartmanima te 'pogledom vrijednim milijun dolara'. Smještaj izdvojen iz gradske gužve te pogled na Lokrum i povijesnu jezgru grada, vili Dubrovnik su punih 11 godina prije nego što je preuređena priskrbili uvrštenje na listu 50 najboljih hotela na svijetu u izboru uglednog časopisa Conde Nast.

Od lipnja prošle godine luksuzni smještaj u blizini Dubrovnika može se pronaći i na svjetioniku Grebeni koji se nalazi na istoimenom otoku, tristotinjak metara udaljenom od turističkog kompleksa Babin Kuk. Iako je blizu Dubrovnika, posjetiteljima se pruža mogućnost osame kakva je nezamisliva na drugim lokacijama u gradu. Hoteli najviše kategorije su i Admiral u Slanom, Croatia u Cavtatu i Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu, dok se u gradu u vrhunske hotele ubrajaju Ariston, Bellevue, Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, More, Rixos Libertas, Pucić Palace i Grand Villa Argentina.

Dalmacija, Istra i Kvarner

 

Ovako izgleda jedan od dnevnih boravaka u palači Lešić Dimitri

Na otoku Korčuli nalazi se veličanstvena palača Lešić Dimitri, savršen spoj bogatog povijesnog naslijeđa te moderne udobnosti i dizajna.

Britanski The Sunday Times taj je hotel svrstao među stotinu najpoželjnijih malih hotela u Europi, koji se ističu šarmom, stilom i neobičnim karakterom, individualnim pristupom gostu i prekrasno dizajniranim prostorima. Na tom su se popisu našla još tri hrvatska hotela – uz dubrovački Bellevue, to su Riva u Hvaru i Vestibul Palace u Splitu.

U splitskom dijelu Dalmacije pet zvjezdica imaju hoteli Atrium u Splitu, Le Meridien Lav u obližnjoj Podstrani i President u susjednom Solinu. Ove godine u Splitu je planirano otvaranje još jednog ekskluzivnog hotela. Riječ je o hotelu Marjan iz hotelskog lanca Hilton. 

Po cijenama je najdalje otišao Le Meridien, u kojem najskuplji apartman po danu košta oko dvije tisuće eura, dok u splitskom Atriumu noćenje u VIP sobi treba platiti oko 500 eura.
 
Na području Kvarnera su četiri hotela s pet zvjezdica, a čak se tri nalaze u Opatiji. To su Ambasador, Millenium, W. A. Mozart, a četvrti je hotel The View, dio Novi Spa Hotel & Resortsa u Novom Vinodolskom.

Interijer u splitskom hotelu Vestibul Palace

Na području Istre najluksuzniji su hoteli Sol Coral u Umagu, Kempinski  Adriatic u Savudriji, ujedno prvi hrvatski golf & spa resort s pet zvjezdica, te Monte Mulini smješten uz park šumu Zlatni rt u Rovinju. Taj je hotel uz najkvalitetniji wellness najdalje otišao i u ponudi gastronomskih delicija, za koje je odgovoran Tom Gretić, proslavljen u nedavnom 'Masterchefu'. Tu je i 600 raznih vrsta vina iz svih dijelova svijeta.

Najskuplji Monte Mulini Suite po danu stoji nešto manje od tisuću eura, u što je uključeno voće, voda, pjenušac, bočica maslinovog ulja te večera po prijedlogu šefa kuhinje.

Prvi i jedini dizajnerski hotel s pet zvjezdica u Hrvatskoj, Maistrin hotel Lone u Rovinju, otvoren je krajem lipnja. Smješten je u neposrednoj blizini mora i dio je zone Monte Mulini. Hotel ima 236 moderno uređenih soba, 12 apartmana, kao i brojne popratne sadržaje, uključujući wellness i spa centar te 10 višenamjenskih dvorana, tri restorana, dva bara, jazz klub i mini klub, dok 16 soba nudi ekskluzivan doživljaj privatnog masažnog bazena uklopljenog u terasu.

Arhitekturu hotela potpisuje studio 3LHD, a interijer i mobilijar dizajnirani su i pomno odabrani za sve sadržaje hotela da bi se postigao jasan i prepoznatljiv identitet.

Svi vrhunski istarski hoteli smješteni su na elitnim lokacijama, a gostima nude funkcionalne sobe, opremljene dizajnerskim namještajem od pomno odabranih materijala. U ponudi, uz ekskluzivne restorane, spa i wellness centre, imaju različite sportske aktivnosti.

Iako nema pet, nego četiri zvjezdice, porečki Valamar Club Tamaris uvršten je po izboru članova portala Trip Advisora među deset najboljih svjetskih hotela koji još nisu dovoljno poznati svjetskim putnicima, a svakako ga treba posjetiti. Osvojio je i nagradu TUI Holly 2010, što je najprestižnije priznanje koje dodjeljuje jedan od najvećih svjetskih turističkih operatora, TUI.