IDEALNA PRILIKA ZA PUTOVANJA

Ljetne avionske linije približavaju nas svjetskim metropolama

29.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Uvođenjem ljetnog reda letenja te približavanjem turističke sezone na hrvatske aerodrome slijeće sve više zrakoplovnih kompanija, što je ljubiteljima putovanja odlična prilika da jednostavnije i jeftinije dođu do brojnih turističkih odredišta

Osim low cost kompanija, koje lete u Hrvatsku uglavnom od kasnog proljeća do rane jeseni, izravne letove do naših zračnih luka u ljetnoj sezoni uvode i mnoge konvencionalne kompanije. Svi koji tragaju za jeftinijim prijevozom ne moraju isključiti ni njih, jer u nekim slučajevima mogu konkurirati tzv. jeftinim prijevoznicima.

Izravni letovi do čak sedam hrvatskih gradova

Brojne aviokompanije u ljetnoj sezoni povezuju Hrvatsku s gotovo svim europskim prijestolnicama, ali i brojnim drugim gradovima

Osim Zagreba, čiji je međunarodni aerodrom cijele godine dio svjetskih linija, i Dubrovnika, koji je rekorder po broju ljetnih slijetanja, u sezoni se u mnoge europske metropole letjeti može i iz Zadra, Rijeke, Pule, Splita i Osijeka.

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines u sezoni, primjerice, uvodi nove letove za München i Zürich iz zadarske zračne luke, iz koje se i prije moglo jeftinije letjeti Germanwingsom, Ryanairom i Interskyom.

Prvi redoviti let iz Zadra za bavarsku metropolu planiran je za 3. svibnja, a do 29. rujna na toj liniji letjet će se svakog utorka i četvrtka. Izravno povezivanje Zadra i Züricha počinje 20. svibnja i traje do 30. rujna. Na toj će se liniji također letjeti dvaput na tjedan, ponedjeljkom i petkom.

Osim Easy Jetom, Germanwingsom, Norwegianom i drugim stranim kompanijama, iz Splita će se ove sezone Croatia Airlinesom prvi put izravno letjeti u Hamburg (utorkom i subotom), a opet su uspostavljeni letovi na liniji između Rijeke i Londona, i to srijedom.

Riječka zračna luka ove godine bit će povezana s velikim brojem europskih gradova zahvaljujući suradnji s više zrakoplovnih kompanija. Tako će Ryanair povezivati Rijeku s Londonom i Stockholmom, a za London će letjeti i hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines. Skandjet će otvoriti linije za Stockholm i Göteborg, Novaturs će letjeti za Rigu, Ascentravel za Moskvu, a uspostavlja se i veza s Bukureštom.

Pula će ovog ljeta biti povezana zrakoplovnom linijom s Barcelonom. Španjolski niskotarifni prijevoznik Vueling letjet će prema Puli od kraja lipnja do sredine rujna.

Jedna od frekventnijih zračnih luka u Hrvatskoj je ona u Splitu

Zrakoplovi irske niskotarifne kompanije Ryanair i ove godine će od svibnja spajati Osijek i Frankfurt u Njemačkoj. Protekle sezone, od početka svibnja do kraja listopada, na 50 letova oko 7000 putnika zrakoplovima Ryanaira doputovalo je u Zračnu luku Osijek. Nešto veći broj putnika letio je u suprotnom smjeru.

Talijanski zračni prijevoznik Air One, u vlasništvu Alitalije, od 25. rujna ove godine uvodi izravnu liniju Milano Malpensa – Zagreb, a letjet će triput tjedno - utorkom, četvrtkom i nedjeljom.

Vodeći europski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik EasyJet, koji već neko vrijeme leti iz Splita i Dubrovnika, od ove godine dodao je i Zagreb u svoju mrežu destinacija. Iz glavnog grada Hrvatske zrakoplovi Easy Jeta od početka studenog četiri puta tjedno lete za parišku zračnu luku Charles de Gaulle, a od sredine veljače 2011. pet puta tjedno povezuju Zagreb s londonskom zračnom lukom Gatwick.

Tijekom cijele godine Zagreb je Germanwingsom povezan s Berlinom, Kölnom, Hannoverom i Stuttgartom, dok Wizz Air leti do Londona i Dortmunda. Za skandinavska odredišta tu je i niskotarifna kompanija Norwegian koja povezuje Zagreb s Kopenhagenom.

Novost je također da će Croatia Airlines od ovog ljeta, u suradnji sa SAS-om, letjeti preko Kopenhagena za New York i Washington te da će Zagreb izravno povezivati s Istanbulom, do kojega je ranije imao samo zakupljen broj sjedala na letovima Turkish Airlinesa.

Najzastupljeniji Dubrovnik

Grad na krajnjem hrvatskom jugu ljeti je glavno mjesto slijetanja stranih zrakoplovnih kompanija, pa se i iz njega može povoljnije odletjeti u gotovo sve dijelove Europe.

Novosti su da će od 19. svibnja do 23. listopada Croatia Airlines dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom) povezivati Dubrovnik s Venecijom, utorkom, četvrtkom i nedjeljom s Atenom, a ponedjeljkom i srijedom s Beogradom, do kojega će nakon 20 godina ponovno letjeti i srpski JAT.

Portugalski nacionalni zrakoplovni prijevoznik TAP u lipnju uvodi novu izravnu liniju između Lisabona i Dubrovnika. Prvi takav izravan let u povijesti trebao bi se dogoditi 23. lipnja, a planirano je da letovi svakog četvrtka traju do 25. kolovoza 2011.

Od ove sezone ruski Aeroflot redovnim će letovima povezati Dubrovnik s Moskvom

Dubrovnik će od 27. svibnja do 29. listopada biti izravno povezan i s Moskvom, i to svakodnevnom linijom ruske nacionalne zrakoplovne kompanije Aeroflot.

Dubrovnik Airline, privatna zrakoplovna kompanija koja je u većinskom vlasništvu Atlantske plovidbe, od proljeća će uvesti linije za Beograd i Ljubljanu, a planira proširiti suradnju s bugarskim i kazahstanskim tržištem, odakle su prije dvije godine prvi put došli turisti u Hrvatsku.

Tijekom cijele godine do Dubrovnika leti i British Airways, a sezonske goste iz Velike Britanije, uz low cost kompanije, u velikom broju dovode i čarteri vodećih turoperatora. Jedan od najvećih, Thomson, turiste će prevoziti iz Londona, Manchestera, Birminghama i Bristola, a uz Dubrovnik od hrvatskih aerodroma u ponudi ima i Pulu.

Od ostalih kompanija, tu je Germanwings koji iz Dubrovnika leti do Beča, Londona, Berlina i drugih njemačkih gradova, a po broju letova slijedi Easy Jet koji ide za Pariz, Milano, Rim, Berlin, Ženevu, Liverpool i London te skandinavski Norwegian.

Tu su još španjolski Vueling.com, kojim se do Barcelone može doći za 50 eura, te irski Aerlingus, britanski Yet2.com, Flybe.com itd.

Inače, najveće ovosezonsko iznenađenje je najava prvog izravnog leta iz Amerike, nakon pauze duge 20 godina. Naime, američke čarter kompanije Swift Air i Air plus na svojim su web stranicama objavile da će tijekom ljeta održavati letove iz Chicaga za Zagreb. Prvi zrakoplov iz Chicaga na zagrebački bi aerodrom Pleso trebao sletjeti 3. lipnja.