HRVATSKO NA CIJENI

Amerikanci nahvalili Paški sir

04.04.2011 u 10:38

Bionic
Reading

Paški sir toliko oduševljava Amerikance da su mu posvetili i prostor u novinama. Iako je za neke previše intenzivnog okusa, ipak ističu da je riječ o vrlo zanimljivom siru

San Francisco Chronicle donosi hvalospjev Paškom siru. Poznatu hrvatsku deliciju dugo nitko nije toliko nahvalio. Za takvu reklamu Paškoga sira u poznatim američkim novinama zaslužna je Michele Buster, stručnjakinja za sir iz New Yorka. Naime, na nju se poziva novinarka San Francisco Chroniclea dok svoje čitatelje upoznaje s Hrvatskom, Pagom i Paškim sirom.


'Izvadite atlas i vidjet ćete da je Pag otok u Jadranskom moru, jedan u nizu hrvatskih otoka. Michele Buster prije nekoliko godina provela je tamo godišnji odmor. Otišla je jesti u najbolji restoran na otoku te je naručila lokalni sir. Ono što je stiglo nalikovalo je Parmigiano Reggianu prelivenom maslinovim uljem', piše u poznatim američkim novinama.

'Sir je bio divan', prisjetila se stručnjakinja za sir Michele Buster, koja je nakon toga Pag posjetila još dva puta. Pokušavala je pronaći proizvođača sira koji će joj poslati nekoliko komada Paškog sira. Nakon prilično duge potrage Michele je konačno pronašla dobavljača i sir joj je dostavljen prošle jeseni.

U San Francisco Chronicleu navodi se da je riječ o ovčjem siru, i to od posebne vrste manjih ovaca, koji teži od dva do četiri kilograma. Sir je, kako pišu, asimetričnog oblika sa zaobljenim rubovima i ima intenzivan miris. Iako je novinarka kušala sir svega dva puta i za nju je imao prejak okus, ipak ga preporučuje svojim čitateljima navodeći da je riječ o vrlo zanimljivom proizvodu.