PONUDA IZ SNOVA

Kamo na proljetni odmor?

25.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Početak proljeća odlično je vrijeme za uzimanje kratkog predaha nakon duge zime, tim više što Uskrs ove godine pada krajem travnja, a turističke agencije nude pregršt zanimljivih tura na koje se u ovo doba godine ranije nije moglo organizirano krenuti iz naše zemlje

Uskršnje slobodne dane, koje prema podacima turističkih agencija usprkos krizi mnogi provode na putu, ove godine prvi put možete organizirano iskoristiti za upoznavanje Baskije. Na petodnevno putovanje avionom do najvećeg baskijskog grada Bilbaa otići možete za manje od četiri tisuće kuna sa svim davanjima.

Uz gradove Bilbao i San Sebastian, na tom se putovanju mogu posjetiti i mnoga zanimljiva mjesta: Hondarribia, nekadašnje piratsko gnijezdo sa srednjovjekovnom utvrdom, ekskluzivno ljetovalište Biarritz, pokrajina La Rioja, poznata po vinogradima i proizvodnji izvanrednih vina, te glavni grad BaskijeVitoria-Gasteiz - izabran za zelenu prijestolnicu Europe 2012. godine.

Quebec City

U Bilbau je i spektakularni muzej Guggenheim, koji s Venecijom i New Yorkom dijeli impresivnu svjetsku kolekciju moderne umjetnosti. Zanimljiva je i sama zgrada na kojoj su izvana fantastične instalacije suvremenih umjetnika, a unutra veličanstveni atrij s krovnim prozorom u obliku cvijeta. Izgrađen od stakla i titana, muzej se prostire na preko tri hektara površine, 16 metara ispod razine ostatka grada.

Za oko tisuću kuna više u pet se dana osim Baskije može posjetiti Lourdes te Navarra, sa svojim glavnim gradom Pamplonom

Kada novac nije u pitanju...

Ako ste za putovanje spremni izdvojiti još više novca, nezaboravan Uskrs možete provesti u Rusiji upoznajući ljepote Moskve i Skt. Peterburga ili pak Kine, ako su vam draži Peking i Šangaj

Novosti u ponudi je i devetodnevni Uskrs u Indiji, a na rasporedu za obilazak su Delhi, Jaipur, Agra, Khajuraho i Varanasi, te tura po Kanadi, koja uz poznate slapove Nijagare nudi Toronto, Kingston, Ottawu, Montreal i Quebec City.

U vrlo skupa uskršnja putovanja spadaju ture po Kaliforniji, Floridi, Kubi, Brazilu i Argentini, za što je potrebno platiti i do 15 tisuća kuna po osobi.

Impresivne uskršnje povorke organiziraju se u Riju de Janeiru

No odlučite li posjetiti Južnu Ameriku ili područja SAD-a koja naseljava 'latino' stanovništvo, možete prisustvovati mnogim rasplesanim uskršnjim povorkama ili prikazima Isusova raspeća, od kojih se najpoznatije organizira u Riju de Janeiru

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana agencije su organizirale osmodnevnu turu Izraelom, tijekom koje se mogu obići gotovo sva mjesta važna za tri monoteističke religije utemeljene na tom području. Ipak, najviše se pažnje posvećuje znamenitostima vezanima uz rođenje, život i smrt Isusa Krista.

Zainteresirani za takav tip putovanja, idealan Uskrs mogu provesti u francuskom svetištu Lourdesu ili Rimu, do kojega mogu doputovati zrakoplovom, ali i znatno jeftinijim autobusom.

Povoljni gradovi i regije

Razumljivo, najveći broj rezervacija imaju aranžmani koji za manje od dvije tisuće kuna omogućuju posjet nekom od europskih gradova ili regija, uključuju prijevoz ugodnim autobusom, noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu s tri zvjezdice te pratnju kvalitetnog vodiča.

Žudije simboliziraju Uskrs u Vodicama

Najtraženije su regije Toscana, Provansa i Azurna obala, koje izgledaju najljepše obasjane prvim proljetnim suncem nakon dugih zimskih mjeseci. Ljubiteljima sjevera privlačniji će biti obilazak dvoraca Bavarske, a na putu do njih zaustavlja se i u Mozartovom Salzburgu.

Što se gradova tiče, za manje od tisuću kuna možete na tri dana otputovati u Budimpeštu, dok nešto više treba izdvojiti za Prag ili Krakow, koji je do 17. stoljeća bio sjedište poljskih kraljeva, a danas je središte znanosti i kulture srednje i istočne Europe.

Među avionskim aranžmanima do europskih metropola krajem travnja izdvaja se putovanje u London. Odlučite li se otputovati za Uskrs u aranžmanu nazvanom 'Kraljevsko vjenčanje', možete prisustvovati svadbenoj ceremoniji britanskog princa Williama i Kate Middleton. Taj je dan u Britaniji proglašen praznikom i diljem zemlje održavat će se razne svečanosti.

Uskrs na našem moru

Povoljnu uskršnju ponudu složili su i hrvatski hotelijeri pa se Uskrs na Jadranu može dočekati i za petstotinjak kuna za dva polupansiona u mjestima kao što su Primošten, Petrčani, Vodice, Crikvenica, Lovran ili na otocima Rabu, Krku, Braču ili Hvaru

U cijenu hotela uključen je bogat uskršnji doručak, a gotovo svako mjesto u povodu tog blagdana otkrije neku od tradicijskih posebnosti koje čuva stoljećima.

Na Hvaru je tako poznata pučka procesija Za križen, dok Vodice, naprimjer, simboliziraju žudije, odnosno lokalni momci odjeveni u odore rimskih vojnika koji uprizoruju njihovu ulogu u Isusovoj muci.