NOVI FANTASTIČAN OKUS

Batat punjen President Zagrebačkim sirom

02.12.2016 u 09:25

Bionic
Reading

Karakteristična slatkoća batata uz dodatak limuna i Zagrebačkog sira postaje drugačija, a ovo jelo na vaš stol donosi novi fantastičan okus

Kombinacija gotovo skašane sredine pečenog batata uz dodatak Zagrebačkog svježeg sira pretvara se u glatku, pomalo pjenastu kremu kojoj proturječi lagano pirjan hrskavi špinat. Ovako pripremljen batat može biti samostalno jelo, ali i prilog bogatom ručku ili večeri.

Sastojci:

1 kg batata (oko 4 veća komada)
375 g President Zagrebačkog sira
malo maslinovog ulja
½ limuna
400 g špinata
1 žličica sezamovih sjemenki, tostiranih
1 žličica sjemenki lana, tostiranih
½ žličice harisse, može i mljevene crvene paprike
po želji sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200̊°C. Batat dobro operite, posušite, nabodite vilicom ili nožem i premažite maslinovim uljem.

Pecite ga na limu prekrivenom papirom za pečenje na 200°C dok ne omekša, otprilike oko 50 minuta. Kad je pečen ostavite da se hladi dovoljno da ga možete primiti u ruku.

Batat prepolovite po dužini, izdubite mu srednji dio pazeći da ostavite dio sa strane kako bi kora zadržala oblik. Sredinu stavite u posudu ili u sjeckalicu ili blender. Slatkom krumpiru dodajte oko pola pakiranja President Zagrebačkog sira, sok od pola limuna, dvije žlice maslinova ulja te sol i papar. Sve to miješajte ili gnječite dok se sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu pomalo nalik na kremu.

Izdubljeni batat stavite na plitki lim za pečenje. Svaki napunite pripremljenom smjesom i pospite s još malo sira. Tako napunjene batate vratite u mlaku pećnicu.

Špinat očistite i operite, posušite ga, ali ipak ostavite nešto vode na njemu. Zagrijte wok i u njega dodajte oprani špinat. Kad se količina smanji za otprilike pola špinat posolite, poparite i pospite harissom ili paprikom. Protresite wok kako bi se začini rasporedili, dodajte malo maslinova ulja. Nastavite pirjati još neko vrijeme i pred sam kraj dodajte tostirane sjemenke lana i sezama.

Izvadite batate iz pećnice, zatim na svaki komad stavite po dvije, tri žlice špinata. Poslužite toplo.

Za više recepata: http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata