FLORAART

50. Međunarodna vrtna izložba, Zagreb, 25-31. Svibnja

22.05.2015 u 09:53

Bionic
Reading

Ovogodišnji jubilarni 50. Floraart je poseban jer smo nakon mnogo godina obnovili manifestaciju "Cvijet u srcu grada"i u nedjelju, 17. svibnja, najavili tradicionalno na Jelačićevu trgu Floraart

U povodu pedesete obljetnice Međunarodne vrtnu izložbu Floraart, u Hrvatskom povijesnom muzeju na Gornjem gradu organizirali smo i izložbu "50 cvjetnih godina" koja se može razgledati do 31. svibnja, od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati i vikendom od 10 do 13 sati.

Promocije i stručna predavanja u prekrasnoj dvorani u Hrvatskom povijesnom muzeju. Organizirali smo stručna vodstva u Botaničkom vrtu dva puta dnevno. Posebna natjecanja Hrvatski kup florista i 11. Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola koja se održavaju u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu ponovno nas podsjećaju na dugu povijest prvih natjecanja na Gornjem Gradu. Bogati glazbeni program za sve dobne skupine i večernji koncerti na pontonskoj pozornici na jezeru Bundek kao što je koncert Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije, pa sve nastupa kulturno-umjetničkih društava na Šetnica uz jezero Bundek. Dječji program i neke od predstava kao što su predstava "Životinjsko carstvo" koje izvodi kazalište Tvornica lutaka, likovna radionice, izrada lutaka od voća i povrća i čitanje priča.

Izložbeni prostor je puno veći nego ranijih godina i posađeno je oko 200.000 tisuća sadnica cvijeća. Popularnost Floraart-a je svake godine sve veća, jer je jedinstvena i posebna izložba u ovom dijelu Europe i koju svake godine posjeti oko pola milijuna posjetitelja. Izložba se uspjela održati tijekom svih ovih godina zahvaljujući angažmanu svih djelatnika Zrinjevca i visokoj profesionalnosti stručnjaka i njihove zaljubljenosti u floristiku.

I na kraju želimo ponoviti da je Međunarodna vrtna izložba Floraart prije svega odgojno-obrazovna, jer je kao i slične izložbe u gradovima razvijene europske vrtlarske tradicije prvenstveno usmjerena buđenju ekološke svjesti građana, te je kontinuirano je na tragu povijesnih nasljeđa zagrebačke vrtlarske tradicije.