ŠTO IZABRATI?

Prednosti i nedostaci unajmljivanja dadilje

22.11.2010 u 00:00

Bionic
Reading

Kada beba stigne u dom, način života i raspored dnevnih obveza njezinih roditelja drastično se mijenjaju. Posebno je stresno razdoblje kad se majka vraća na posao, a pred roditeljima se nalazi oduka kamo s bebom – vrtić, dadilja ili djed i baka

Vrijeme provedeno s djetetom doma proleti poput treptaja. Roditelji se često i ne snađu, a pred njima je već trenutak kada trebaju odlučiti kako zbrinuti dijete dok su oni na poslu. Zbog često prepunih vrtića, roditelji se nerijetko odlučuju za dadilju. No, i ta odluka ima prednosti i nedostatke

Prednost koju osjećaju roditelji koji su se odlučili unajmiti dadilju, umjesto da dijete vode u vrtić, jest to što ne moraju organizirati tko će kada dijete odvesti u vrtić te doći po njega. Jutra su znatno manje stresna jer se dijete ne mora buditi i spremati, već jednostavno ostaje spavati u svom krevetiću.

Unajmljivanjem dadilje, dok su roditelji odsutni, dijete ostaje u poznatom okruženju te može jesti i spavati prema svome

U vrtiću djeca će vježbati socijalne vještine koje su iznimno bitne

rasporedu na koji je naviklo dok se taj raspored u vrtiću znatno mijenja i dijete je prisiljeno prilagoditi se.

Prednost koju roditelji najčešće ističu je ta da su djeca koje čuvaju dadilje znatno rjeđe bolesna jer su manje izložena virusima koji vladaju u vrtićima.

Isto tako, djeca koju čuvaju dadilje nisu prisiljena s ostalom se djecom natjecati se za pažnju teta u vrtiću te često brže napreduju i razvijaju osjećaj sigurnosti i samouvjerenosti.

Pri izboru dadilje roditelji moraju biti vrlo oprezni, a upravo je to i najveći nedostatak koji ističu. Naime, kada dadilja čuva dijete, relativno je bez nadzora i stoga je nužno da to bude kvalificirana osoba kojoj roditelji mogu vjerovati.

Roditelji će najvjerojatnije dosta vremena provesti tražeći onu pravu dadilju, a ukoliko ona odluči iz bilo kojeg razloga dati otkaz, začarani krug traženja ponovno započinje.

Još jedan nedostatak unajmljivanja dadilje je društveni život djeteta te slabije razvijanje socijalnih vještina. Vrtić i mala škola djecu stavljaju u svakodnevni kontakt s vršnjacima. Stoga bi bilo zgodno dijete koje čuva dadilja upisati na razne sportske aktivnosti ili neke druge skupine gdje će steći prijatelje.

Nakon najave da će porasti cijene vrtića, čini se da će Zagrepčanin, koji su dosad uživali u najnižoj cijeni vrtića i jaslica od 1. siječnja sljedeće godine istu uslugu plaćati znatno skuplje.

Socijalnim kriterijima određivat će se cijena boravka mališana u vrtiću. Najsiromašniji besplatno, siromašni jeftinije ili isto kao i dosad, osiromašeni srednji sloj skuplje, a oni s izdašnim plaćama, koji porezima i prirezima najviše i odvajaju kroz gradsku blagajnu za vrtiće, plaćat će čak dvije tisuće kuna mjesečno.

'Bit će jeftinije uzeti tetu čuvalicu za dvije tisuće kuna nego poslati dijete u vrtić', rekla je predsjednica Rode Mirela Blažanović. Pojasnila je da to nije rješenje jer te gospođe nisu educirane za rad s djecom poput teta u vrtiću, dodajući da vrtići nisu samo mjesta za čuvanje djece, već imaju odgojno-obrazovnu ulogu.

Isto tako smatra da bi se drastično poskupljenje i moglo opravdati kada bi se taj novac uložio u izgradnju novih vrtića te podizanje kvalitete programa i opreme, no to, naravno, nije razlog podizanja cijena.