IDEJNO RJEŠENJE

Kako ne opteretiti mali prostor namještajem

Bionic
Reading

Sve veće potrebe za smještajem stvari u domovima zahtijevaju i velik garderobni prostor. Kako bi prostor s puno elemenata namještaja ipak izgledao skladno, potrebno je zadovoljiti nekoliko osnovnih pravila

Poštovani,

uređujemo spavaću sobu, koja nije prevelika, a nama treba puno ormara. Trebali bismo iskoristiti dva zida za ormare kako bismo smjestili sve što nam treba. TV uređaj nam nije potreban. Kako da uredimo svoju spavaonicu, a da ne izgleda prenatrpano poput skladišta?

Hvala

Odgovor arhitektice:

Kada se uređuju mali prostori općenito, a osobito kada u njih treba smjestiti puno elemenata namještaja, treba veliku pažnju posvetiti njihovom rasporedu, međusobnom odnosu te bojama u prostoru. Svaki krivi odabir u jednom od ovih parametara će stvoriti loš dojam u prostoru. S obzirom da trebate puno ormara, koji su samim svojim oblikom voluminozni, predlažem da ih izvedete u krem ili bijeloj boji.

Razlikom u materijalima ćete dobiti njihov vizualni izražaj (kombinacija iverala i lakiranog stakla), ali on mora biti vrlo diskretan. Ormare složite u obliku slova L, a iznad kreveta postavite 'most', kako bi prostor bio maksimalno iskorišten. Iza kreveta stavite dodatni element koji će biti u funkciji uzglavlja, noćnog ormarića, a poslužit će i kao dodatno spremište.

Krevet izvedite u širini 160 cm, kako bi dimenzija ormara bila što veća. Zid iznad uglavlja mora biti riješen dekorativno, jer je na direktnom pogledu s ulaza u sobu pa tu postavite sliku. Na taj će način cijeli zid biti riješen skladno. Suprotni zid ostavite slobodan, kako biste imali dovoljno prostora za komunikaciju.

Cijeli ćete prostor uravnotežiti na način da se poigrate bojama zidova. Prazni dugački zid obojite u 'vizualno tešku' boju - crvenosmeđu, koji ćete ukrasiti dekorativnim policama u boji ormara (krem ili bijela), a na njih postavite knjige i dekorativne predmete. Pogled na taj zid će izgledati vrlo izražajno i umanjit će teški dojam smeđecrvene boje, koji je potreban kako bi uravnotežio voluminozni doživljaj ormara. Veliki ormari u svijetloj boji, suprotstavljeni tamnom zidu, izgledat će puno lakše. Tu ćete 'lakoću' povećati na način da zid iznad uzglavlja obojite u istu crvenosmeđu boju. Kontrast na tom zidu još će više pojačati svijetlu boju ormara i dati im vizualnu lakoću.

Ako koristite tepih, neka bude u bijeloj ili krem boji, postavljen u zonu ulaska u krevet.

Zavjese izvedite u bijeloj ili krem boji s diskretnim detaljima crvenosmeđe boje i vizualni dojam bit će potpun. U ovaj prostor nemojte stavljati luster, nego plafonjeru, kako ne bi bilo dodatnih opterećenja prostora. Na uzglavlje možete smjestiti noćne lampe jednostavnog dizajna.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.