NAGRADNJAČE

Otkrijte tajnu Aladinove čarobne svjetiljke

20.11.2010 u 16:09

Bionic
Reading

'Aladin i čarobna svjetiljka', nježna, čarobna, okrutno lijepa književnost koja djecu na poetičan i vrlo suvremen način vraća izvornoj ljepoti bajke. Upravo to očekuje vas i vaše klince na Sceni Gorica

Zapadni svijet upoznao je priču o Aladinu i čarobnoj svjetiljci tek s Gallardovim prijevodom početkom 18. stoljeća, premda je ona, kao i ostale priče iz arapske zbirke 'Tisuću i jedna noć' mnogo starija i povezana s usmenim pripovijedanjem.

U predstavi glumi i Luka Nižetić

Najstariji dijelovi oslanjaju se na indijske i perzijske izvore, koji su u 9. stoljeću prevedeni na arapski i dopunjavani sve do 18. stoljeća. U Aladinu su elementi različitih istočnjačkih tradicija (indijske, perzijske, arapske i dr.) čudnovato pomiješani i povezani u jedan svevremen kontekst te izgleda da su, baš kao i sama zbirka, nastajali stoljećima, neprestano se otvarajući novim i suvremenijim interpretacijama.

Od Avantura princa Ahmeda, najstarijeg 'preživjelog' animiranog filma (1926), koji nudi jednu verziju Aladinove priče, do dvjesto godina stare britanske tradicije pantomimskih obrada Aladina koje duhovito ukazuju na trenutačno stanje društva.

Za Scenu Gorica veliki hrvatski pjesnik Enes Kišević prepjevao je Aladina te stvorio hrvatskoj književnosti iznimno poetsko djelo o dječaku koji upoznavši moć čarobne svjetiljke, otkriva život u svim njegovim aspektima.

'Aladin i čarobna svjetiljka' inspirirana je burtonovskom poetikom iščašenog animiranog filma, pop arta i klasicizma. Predstava je izgrađena suvremenim estetskim pismom čudesnog svijeta stvorenog kako za djecu, tako i za odrasle.

U predstavi glume, plešu i pjevaju: Luka Nižetić, Ana Vilenica, Ana Karić, Špiro Guberina, Marinko Leš, Stipe Kostanić, Vladimir Atomic Smud, Elvis Hodžić, Davor Ćiković, Zlatko Čančar, Martina Drezga, Miroslav Mlinar, Domagoj Lučić i Dino Perenski

Tportal i Scena Gorica za vas su pripremili triput po dvije ulaznice za predstavu 'Aladin i čarobna svjetiljka' 21. studenog. Stoga brzo i točno odgovorite na nagradno pitanje.

Po dvije ulaznice za predstavu 'Aladin i čarobna svjetiljka' na Sceni Gorica 21. studenog u 17 sati osvojili su:

Larisa Koršić Buneta
Ivana Putanec
Željka Leš