DOKAZANO POMAŽE

Majčin glas je najbolji lijek za stres

13.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Po stresom ste? Nema smisla da zgrabite čokoladu i očajavate nad svojom sudbinom! Rješenje je jako jednostavno, a sve što trebate je uzeti slušalicu u ruke i nazvati majku

Znanstvenici su otkrili da i sam zvuk majčina glasa može brzo ublažiti stres i smiriti naše živce te da telefonski razgovor ima jednak učinak kao i zagrljaj.

Rezultati ovog istraživanja samo potvrđuju ono što odavno znamo, da je majka prva osoba koju ćemo nazvati kad se osjećamo jadno, pa čak i u odrasloj dobi.

Američki znanstvenici su proučavali ulogu oksitocina, hormona koji igra važnu ulogu u seksu, seksualnoj privlačnosti, povjerenju i pouzdanju. Poznat je kao i kemikalija zagrljaja i otpušta se u tijelu žene tijekom poroda i služi kao okidač za proizvodnju mlijeka te preplavljuje mozak za vrijeme dojenja i pomaže majki i bebi da se zbliže. U oksitocinu očito leži i ključ majčine sposobnosti da smiri svoje dijete i smanji stres.

U istraživanju se pokazalo da se razina oksitocina brzo podiže kad djeca razgovaraju s majkama, a na iznenađenje znanstvenika djevojčice koje su u istraživanju razgovarale telefonski s majkom bile su jednako smirene nakon sat vremena kao i one koje su bile zajedno s majkom u prostoriji.