FESTIVALSKI TURIZAM

Londonski portal Hrvatsku proglasio novom Ibizom

28.06.2016 u 12:09

Bionic
Reading

Ibiza je dugi niz godina praktički imala monopol na turizam za ljude koji vole tulumariti do zore, no Hrvatska je odnedavno našla svoje mjesto u festivalskom turizmu s čak 20 takvih događaja godišnje

U Hrvatskoj se posljednjih godina popravila infrastruktura, Airbnb je sve češći, a obala dugačka više od 1.700 kilometara garancija je odličnog ljetnog odmora. Zahvaljujući svemu tome i ljetnim festivalima, naša obala svake godine privlači sve više turista koji su do sada odlazili na Baleare, piše londonski Evening Standard

Dobar je primjer festival na otočiću Obonjanu u blizini Šibenika čiji je program mješavina žive muzike i raznih wellnessa – od joge do posjeta prirodnim i kulturnim ljepotama. Među zvijezdama koje će posjetitelje zabavljati na Obonjanu naći će se Mr Scruff, Gilles Peterson, DJ Shadow i Floating Points.

Festival na Obonjanu traje više od mjesec dana – od 28. srpnja do 6. rujna.

'Muzika je samo mali dio doživljaja. Namjera nam je bila posjetiteljima pružiti široko i jedinstveno iskustvo drugačije od ostalih festivala ili godišnjih odmora. Kako svi rade, a uglavnom nemaju vremena za odmor i opuštanje, otok pruža svaki mogući način da se posjetitelji riješe stresa – od zabave do wellnessa', kaže jedan od osnivača festivala Nikola Bušljeta.


Mnogi festivali u Hrvatskoj koriste prednosti kulturne baštine kao dijela scenografije kojom zadivljuje posjetitelje. Neki poput festivala Sonus na Pagu ne traju dugo, no održavaju se na otvorenom na čamcima. Nema nikakve sumnje kako je Hrvatska jedno od omiljenih odredišta ljetnog europskog turizma.

Ultra Europe tulum je koji traje tjedan dana i pomiče se po Jadranskoj obali, a održava se tijekom Hrvatskog glazbenog tjedna. Počinje u Splitu, pa se seli na Brač, Hvar i završava na Visu.

'Hrvatska je jedno od europskih odredišta za koja smo smatrali da će biti pogodna za stvaranje nečeg jedinstvenog i originalnog', rekao je suosnivač i predsjednik Ultra Enterprisesa Russell Faibisch.

Povoljni turistički trendovi postali su još bolji od ulaska Hrvatske u EU. To se najbolje vidi u Zagrebu i na Pagu. Hrvatski ljetni klubovi ostaju otvoreni dulje nego na Ibizi.