Obitelj i dom SADA I ZNANSTVENO POTVRĐENO

Žene suosjećaju bolje od muškaraca

  • Autor: tportal.hr
  • 23.10.2009 12:07:19
  • 23.10.2009 10:50:46

Konačno je stigla i znanstvena potvrda onoga što žene već jako dugo znaju – bolje su u suosjećanju od muškaraca

Otkriveno je da su žene bolje od muškaraca u procjeni izraza lica te emocija vezanih uz njih. Već odavno se smatralo da žene bolje suosjećaju, a sada je to i znanstveno potvrđeno. 

 

Istraživanje je provedeno tako da su 23 muškarca i 23 žene promatrali glumce koji su mijenjali izraz lica. Ispitanici su trebali identificirati njihove emocije, a pokazalo se da žene djelomično znaju razlikovati strah i osjećaj gađenja.
 

 

Znanstvenici ističu da istraživanje nije bilo namijenjeno natjecanju muškaraca i žena nego razumijevanju razlika među spolovima te otkrivanju mogućih mentalnih bolesti povezanih uz spol.

'Vidljivo je da emocije drugačije utječu na žene. Dobar primjer za to je autizam od kojega uglavnom obolijevaju muškarci. Jedna od karakteristika te bolesti je nesposobnost prepoznavanja osjećaja', potvrdio je voditelj istraživanja Olivier Collignon, profesor na Sveučilištu u Montrealu.

Znanstvenici smatraju da se razlog boljeg suosjećanja žena krije u izvornoj ulozi spola kojemu je urođeno da se brine za druge.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više