PAZITE NA ZDRAVLJE

Najlakši način da se riješite opasne plijesni

24.09.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Ružne plijesni i gljivica zbog kojih kupaonica ili kuhinja izgledaju vrlo prljavo možete se riješiti pomoću nekoliko trikova i uz malo uloženog vremena

Plijesan se najčešće pojavljuje u kupaonici ili kuhinji te ostalim prostorijama u kojima je vlažno jer joj je za razvoj potrebna umjerena temperatura. Razmnožava se sporama koje su nevidljive golim okom i kreću se zrakom pa su opasne za zdravlje. Zbog vlage se plijesan često javlja i na zidovima te u kutovima prostorija, ali biste taj problem riješili u potpunosti,  trebate napraviti veće zahvate poput poboljšanja izolacije. Nakon što ju očistite sa zida i premažete ga posebnim sredstvom lako će se vratiti ukoliko izolacija nije dobra.

Ipak, plijesan na kadi i sličnim mjestima možete ukloniti sami. Jedan od najjednostavnijih trikova je izbjeljivač, a za vrijeme čišćenja koristite rukavice i zbog plijesni i zbog izbjeljivača.

Najbolje bi bilo da uzmete posudu koja vam više ne treba pa ulijete izbjeljivač. Zatim pripremite komade vate koji će veličinom odgovarati mjestima zahvaćenima plijesni. Umočite ih u izbjeljivač, stavite na plijesan i pustite da odstoji preko noći. Ujutro dobro izribajte mjesta i riješili ste problem. Kako se plijesan ne bi vratila, probajte bolje prozračivati prostorije. Kupaonice često nemaju prozor pa je to velik problem, ali zato možete ugraditi ventilator i koristiti ga dok se tuširate da biste smanjili postotak vlage.