IDEJNO RJEŠENJE

Bojama učinite prostor većim

Bionic
Reading

Odabir boja u domu vrlo je važan element uređenja, jer njihovom međusobnom kombinacijom stvaramo različita ozračja, koja utječu na raspoloženje, ali i sveukupan estetski doživljaj

Poštovani,

mladi smo par bez djece i trenutačno smo u fazi opremanja novoga stana. Supruga je sklonija toplim, a ja hladnim bojama pa nikako da dogovorimo odabir boja u stanu.
Htjeli bismo da je prostor što bolje iskorišten. Puno hvala!

Odgovor arhitekta:

Prije samog odabira boja, važno je da dom uredite funkcionalno pa predlažemo da u hodnik smjestite garderobni ormar s kliznim vratima do visine stropa. Ormar izvedite u svijetloj boji, kao i zidove, zbog malenih dimenzija prostora.

Kupaonicu opremite kadom, WC školjkom s ugradbenim vodokotlićem, umivaonikom, perilicom te spremištem. Premda je manjih dimenzija, ova će kupaonica zadovoljiti sve vaše potrebe. Za nju predlažemo tople boje u rasponu od nježno žute do nježno narančaste.

U spavaću sobu smjestite krevet s noćnim ormarićima, garderobni ormar, te komodu ispod prozora da biste što više prostora iskoristili za smještaj odjeće i stvari. U ovaj prostor možete unijeti i hladniju boju poput nježno zelene, a kombinirajte je sa srednje tamnom bojom drva da bi boja došla do izražaja.

U dnevni trakt smjestite kuhinju koju ćete elementom visine od stotinu centimetara pregraditi prema dnevnom boravku. Ovaj će element biti pozadine komode za TV.

Blagovaonicu izvedite s visokim stolom i barskim stolicama, a cijeli taj zid naglasite tapetom i spuštenim stropom da bi prostor svojom atraktivnošću odvlačio pogled od kuhinje. Ovakvim ćete rasporedom iskoristiti prostor, ali će i dalje biti prozračan i doimati se većim nego što uistinu jest.

Upotrebom različitih boj,a moguće je stvoriti i različita raspoloženja u prostoru pa predlažemo da nakon analize ponuđenih odlučite želite li topao ili hladan ugođaj u dnevnoj zoni. Predlažemo da pri tome ne budete isključivi, nego kombinirate toplo-hladni ambijent koji će biti odgovarajuća kombinacija i za suprugu i vas.

Prvi prijedlog je upotreba kontrastne antracit sive i bijele boje, oplemenjene detaljima crvene boje, koja će znatno smanjiti hladni efekt dviju glavnih boja. Drugi prijedlog je kombinacija krem i bijele boje, koja će svojim svijetlim ozračjem stvoriti nešto hladniji dojam, ali će je upotreba krem boje učiniti elegantnom i profinjenom, dok je treći prijedlog upotreba toplih, jesenskih boja, koje će samo u svijetlim detaljima prekinuti taj doživljaj. Vjerujemo da ćete se zajedno sa suprugom prepoznati u jednoj od ovih priča!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr