SAVJETI STRUČNJAKA

Kako stvoriti idealan spoj doma s prirodom

03.08.2015 u 08:53

Bionic
Reading

U najtoplije godišnje doba najviše vremena volimo provoditi na otvorenom, a ako i vladaju vrućine, večeri su stvorene za uživanje na terasama i u vrtovima. No čak i kada ne možemo boraviti na otvorenom, stan možemo urediti tako da bude okrenut prema prirodi

Kako bismo osjetili povezanost unutrašnjosti s vanjskim svijetom i više uživali u prirodnom ozračju, treba izbjeći određene pogreške kod uređenja. Ugodan pogled i pravilan odnos unutar prostora sigurno će obogatiti život ukućana.

'Život u zatvorenom prostoru puno je ugodniji ako maksimalno negiramo pregrade oko sebe. Ovo se odnosi i na male površine. Vizualne barikade opterećene elementima namještaja stvaraju napetost koje nismo ni svjesni. Najjednostavniji način da se izbjegne ovaj problem maksimalno je orijentiranje dnevne zone na vanjski prostor.

Poželjno je koristiti što više staklenih stijena, a manje prozora. Stijene će prostor učiniti prozračnijim i većim, što povećava ugodu stanovanja', savjetuje dipl. ing. arh. Izabela Galović Ninić.

Dodaje kako najčešće pogreške nastaju kod organizacije dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. U povezanom prostoru moguće je da TV uređaj s komodom stoji na punom zidu, a sjedeća garnitura leđima je okrenuta staklenoj stijeni ili prozoru. Tako se zanemaruje vizualno povećanje prostora i pogled na otvoren prostor. Česta je pogreška i postavljanje blagovaonskog stola uz stijenu te uvlačenje sjedeće garniture u unutrašnjost prostora.

Stoga arhitekti i stručnjaci za uređenje doma savjetuju da prostor za sjedenje orijentirate prema vanjskom prostoru i oslobodite mjesto oko prozora i staklenih stijena.

'Uz minimalne preinake, prostor će dobiti novu dimenziju. Orijentirajte sjedenje na način da se pogled proteže na vanjski prostor, direktno ili barem bočno. Izbjegnite pritom guste zavjese i nabore, jer ćete ponovo negirati vezu s okolinom', kaže Galović Ninić.

Ponekad je nemoguće slijediti pravila stručnjaka o uređenju, ali zato možete stvoriti mali kutak koji će biti okrenut prema vanjskom prostoru, a ne zaboravite da će žive biljke u domu dodatno učvrstiti vezu eksterijera i interijera.